ANALIZA ERSTE GRUPE

Zlatna groznica još nije završila

29.07.2009 u 12:12

Bionic
Reading

Zlato je nadmašilo većinu drugih ulaganja rastom cijene od 7% (u američkim dolarima) u 2009. godini. Analitičari Erste grupe procjenjuju da će granica od 1.000 USD-a po unci zlata trebala bi biti vjerojatno premašena u ovoj godini

Snažna ekspanzivna politika koju slijede središnje banke – i posljedično stvaranje novca na najvišim razinama u povijesti – kao i masovna ekspanzija državnog duga širom svijeta mogli bi učiniti inflaciju doslovno najvećim problemom u sljedećim godinama, stoji u analizi Erste grupe.

Zajedno s gotovo globalnom beskamatnom politikom i rastućim kritikama na račun američkog dolara kao valute globalnih rezervi, takva situacija nudi savršenu osnovu za daljnji rast cijene zlata. 'I dalje vidimo izvanredan omjer rizika i povrata na ulaganja u zlato. Trenutnu konsolidaciju smatramo dobrom prilikom za kupnju te očekujemo veće cijene zlata i srednjoročno i dugoročno. Čuvena granica od 1.000 USD-a po unci trebala bi biti vjerojatno premašena u 2009. godini – naša prva ciljana cijena je 1.300 USD-a', pojašnjava Ronald Stöferle, analitičar međunarodnih dionica u Erste grupi.

Nakon što se podignu monetarne brane i brzina novca ponovo poraste, analitičari očekuju bijeg u realnu imovinu u uvjetima inflacije. Roba će općenito profitirati od takvog scenarija, naročito nafta i zlato. 'Zbog toga i dalje preporučujemo zlato kao
komponentu dodjele sredstava imunu na paniku i kao dugoročno uputan način zaštite kupovne moći”, dodaje Stöferle.

Na osnovu pozitivnih rezultata u 2008. godini, očekuju da će povjerenje u žuti metal ponovo ojačati. Tijekom 1970-ih godina bilo je nepisano pravilo da najmanje petinu imovine treba uložiti u zlato. 1980. zlato i dionice rudnika zlata činili su 26% svjetske financijske imovine, dok je danas taj postotak samo 0,6%. Čak i uz cijenu od 5.000 USD-a po unci, samo bi 3% bilo uloženo u zlato. Stručnjaci za zlato u Erste Grupi trenutno preporučuju ulaganje 5% do 10% imovine u ovaj plemeniti metal.

'Više nego ikada, smatramo da cijena zlata ima dugoročni trend rasta te vjerujemo da smo do sada imali priliku vidjeti samo pola od punog zamaha – najintenzivnija faza tek slijedi. Ciklusi robe i plemenitih metala uglavnom traju jako dugo, barem 15 do 20 godina. S obzirom da je najnoviji trend rasta pokrenut tek 2001. to znači da smo tek na polovici ciklusa. Stoga se naša ciljana cijena od 2.300 USD-a na kraju ciklusa čini izglednijom nego ikad“, zaključak je analitičara Erste Grupe o izgledima cijene zlata.