koliko para, toliko muzike

Život u Hrvatskoj nije jeftin, a smrt je skupa. Zbog inflacije gotovo nema pogreba ispod 10.000 kuna, ljesovi skuplji i do 80 posto!

28.10.2022 u 06:28

Bionic
Reading

Smrt u obitelji predstavlja velik emotivni šok, a organizacija i plaćanje brojnih pogrebnih usluga dodatni su financijski udarac. Provjerili smo koliko iznose troškovi sprovoda i što je najviše poskupjelo u eri inflacije

U Hrvatskoj je prošle godine umrlo 63.611 ljudi, a procjenjuje se da je na usluge sprovoda potrošeno više od 600 milijuna kuna.

'Cijena sprovoda u Zagrebu, u koju ulaze lijes s opremom te osnovne usluge ispraćaja i sahrane, kreće se od 10 do 12.000 kuna', kaže nam Zoran Žic, dopredsjednik Grupacije održavanja groblja i pogrebničke djelatnosti u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Dodaje da se trećina troškova odnosi na komunalne usluge gradskih tvrtki, koje obuhvaćaju preuzimanje, ispraćaj i sahranu pokojnika, a druge dvije trećine na pogrebnu opremu i ostale komercijalne usluge.

Za one koji žele viši standard cijene se penju po principu 'koliko para, toliko muzike'. Ukupni izdaci u najvećoj mjeri ovise o vrsti i kvaliteti lijesa, ali i razini popratnih usluga, poput glazbe, oglasa u novinama, cvijeća i drugih ukrasnih sadržaja.

Primjerice, cijena standardnog lijesa kreće se oko 3000 kuna, ali ako želite nešto kvalitetnije, cijene se penju na tri do šest tisuća kuna, dok luksuzni ljesovi tipa sarkofaga koštaju i do 30.000 kuna.

Objava jednostavne osmrtnice u novinama košta oko 400 kuna, ali ako želite oglas na pola stranice, platit ćete više od 10.000 kuna.

Cijena glazbe varira ovisno o broju i kvaliteti izvođača, od 500 kuna za solo izvođače do 2000 kuna za limeni orkestar.

  • +7
Mirogoj Izvor: Gradska groblja / Autor: Licencirane fotografije

Kremiranje nije ništa jeftinije od klasičnog sprovoda. 'Nešto su jeftiniji ljesovi, ali su troškovi kremiranja veći nego troškovi ukopa, a treba dodati i trošak urne, pa u pravilu dođete na gotovo isto', kaže Žic.

Inflacija je zahvatila i pogrebne usluge. Žic napominje da su cijene komunalnih usluga Zagrebačkih groblja skočile sto posto još prije pandemije, a u proteklih godinu dana za petnaestak posto poskupjele su i ostale usluge. Pritom su na poskupljenje najviše utjecale nabavne cijene ljesova te su više od 20 do 80 posto.

Dodatni troškovi

Ukupni troškovi ovise i o cijeni prijevoza. Ako je pokojnik umro izvan mjesta pogreba, posebno se plaća međugradski prijevoz, čija se cijena kreće oko sedam kuna po kilometru. Pogreb obično prate i drugi troškovi koji nisu nužni, ali se obično podrazumijevaju prilikom ispraćaja pokojnika.

Primjerice, ako angažirate svećenika da vodi obred, treba uračunati i njegovu naknadu, što će vas, uz misu za pokojnika, koštati petstotinjak kuna.

Ako želite upriličiti karmine nakon sprovoda u obližnjem restoranu, računajte na dodatni trošak od 150 do 200 kuna po osobi.

Grobno mjesto

U slučaju da nemate grobno mjesto na jednom od zagrebačkih groblja, morat ćete dublje zavući ruku u džep.

Cijene grobnih mjesta znatno se razlikuju, a ovise o lokaciji groblja, položaju grobnog mjesta i vrsti uređenja groba. Velika je razlika ako kupujete mjesto na uređenoj parceli ili već uređenu grobnicu.

Na Mirogoju se cijene neuređenog grobnog mjesta kreću od 14 tisuća u šestoj zoni do 92,5 tisuće u prvoj zoni, unutar arkada. Kompletno uređeni grobovi i grobnice koštaju od 70.000 kuna na više.

Na udaljenijim grobljima cijene su pristupačnije. Na Miroševcu najniža cijena iznosi 9375 kuna (3. zona), a najviša 18.750 kuna (1. zona). Najpovoljnija grobna mjesta su ona na Markovom polju, od 2500 kuna do 9375 kuna.

Grobna mjesta za urne su znatno jeftinija. Standardno mjesto za polaganje urne na svim grobljima stoji 4625 kuna, a u Gaju urni kod krematorija varira od 4625 kuna do 12.500 kuna, ovisno o zoni.

  • +3
Prodaja cvijeća cvate pred blagdan Svih svetih Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

Na grobnom mjestu možete uštedjeti ako ste odlučili rasuti pepeo na za to određeno mjesto na krematoriju. Uz suglasnost jedinice lokalne samouprave, pepeo možete rasuti i negdje drugdje u prirodi.

Treba naglasiti da kupnjom grobnog mjesta ne postajete vlasnikom zemljišne parcele, već samo stječete pravo ukopa i raspolaganja grobnim mjestom. Kao korisnik donosite odluku tko će biti pokopan na tom mjestu i dužni ste ga redovito održavati. Nakon vaše smrti korištenje grobnog mjesta stječu vaši nasljednici.

Ako ne plaćate grobnu naknadu deset godina, grobno mjesto smatra se napuštenim i može se prodati, odnosno dodijeliti na korištenje pod uvjetom da je prošlo 15 godina od posljednjeg ukopa u grob, odnosno 30 godina od ukopa u grobnicu. U tom slučaju ostaci preminulih iz napuštenog groba prenose se u zajedničku grobnicu.

Kupujete li samo grobno mjesto, trebate računati na troškove uređenja koji podrazumijevaju izgradnju betonskog okvira ili grobnice te izradu nadgrobnog spomenika. Nadgrobni spomenici obično se izrađuju od mramora ili granita, a cijene imaju velik raspon i ovise o klasi materijala, dimenzijama i složenosti gradnje.