SKUPI KVADRATI

Provjerili smo kako se kreću cijene grobnih mjesta u Zagrebu i okolici

30.10.2023 u 06:16

Bionic
Reading

Smrt bližnjega predstavlja velik emocionalni šok, ali i ozbiljan financijski udarac, jer je kvadratni metar grobnog mjesta često skuplji od kvadrata stambenog prostora. Pritom treba naglasiti da njegovom kupnjom ne stječete vlasništvo nad zemljišnom parcelom, nego samo pravo ukopa i raspolaganja grobnim mjestom

Zemljišta na kojima se nalaze grobovi u vlasništvu su gradova i općina, a njima upravljaju specijalizirana komunalna poduzeća te ustupaju slobodne grobove po utvrđenim tarifama.

Kao korisnik grobnog mjesta donosite odluke o tome tko će biti pokopan na tom mjestu i dužni ste ga redovito održavati. Nakon vaše smrti korištenje grobnog mjesta stječu vaši nasljednici.

Na korištenje se ustupaju novi ili napušteni grobovi. Naime, ako netko ne plaća grobnu naknadu deset godina, grobno mjesto smatra se napuštenim i može se dodijeliti na korištenje pod uvjetom da je prošlo 15 godina od posljednjeg ukopa u grob, odnosno 30 godina od ukopa u grobnicu. U tom slučaju ostaci preminulih iz napuštenog groba prenose se u zajedničku grobnicu.

Prijenosom prava korištenja može se ustupiti bilo koje grobno mjesto te nema ograničenja vezanih uz broj ranije ukopanih osoba. Jedno grobno mjesto predviđeno je za ukop tri osobe, a uz to je moguće položiti neograničen broj urni.

Kupujete li samo grobno mjesto, trebate računati na troškove uređenja koji podrazumijevaju izgradnju betonskog okvira ili grobnice te izradu nadgrobnog spomenika. Oni se obično izrađuju od mramora ili granita, a cijene im ovise o klasi materijala, dimenzijama i složenosti gradnje.

  • +7
Mirogoj Izvor: Gradska groblja / Autor: Licencirane fotografije

Cijene ovise o lokaciji, ali i vremenu kupnje

Zagrebačkim grobljima, kojih ima 28 na širem području grada, upravlja komunalna tvrtka Gradska groblja Zagreb.

Cijene grobnih mjesta znatno se razlikuju ovisno o lokaciji groblja, položaju grobnog mjesta (zona) i vremenu kupnje. Grobna mjesta za klasični ukop u pravilu su skuplja od onih za polaganje urni, a cijene su povoljnije ako ih kupujete prije neposredne potrebe za ukopom.

U prosjeku su najskuplja grobna mjesta na Mirogoju, a cijena im se kreće od 1866 eura za klasično grobno mjesto u šestoj zoni do 12.277 eura za mjesto unutar Velikih arkada. Grobna mjesta za urne kreću se od 614 eura (VII. zona) do 921 eura za kolumbarijsku nišu s pretincima za urne.

Klasično grobno mjesto, ako ga odlučite osigurati prije potrebe za ukopom, možete kupiti za 1244 eura, a kolumbarijsku nišu za urnu za 830 eura.

  • +6
Miroševac Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Na Miroševcu se cijene klasičnih grobova kreću od 1244 do 2488 eura, ovisno o zoni, odnosno 830 eura ako ga kupujete prije potrebe za ukopom. Grobno mjesto za urnu na Miroševcu košta 614 eura.

Cijene grobnih mjesta u Gaju urni u blizini krematorija kreću se od 614 do 1659 eura.

Povoljnija grobna mjesta mogu se naći na Markovom polju i okolnim zagrebačkim grobljima, na kojima se cijene klasičnih grobova kreću od 332 eura (II. zona Malih groblja i III. zona Markovog polja) do 1244 eura (I. zona Markovog polja). Grobna mjesta za urne iznose od 307 do 614 eura. Ako želite kupiti betonsku grobnicu na jednom od zagrebačkih groblja, morat ćete dublje zavući ruku u džep. Ovisno o kvaliteti materijala i veličini grobnice, cijene variraju u rasponu od 2986 do 24.886 eura.

Rabljeni grobovi u oglasnicima skuplji od novih

Kada je riječ o postojećim grobnim mjestima koja se prodaju (ustupaju) putem oglasnika, osim lokacije, na cijenu utječe uređenje groba. Prilikom prodaje postojećih grobova, uz grobno mjesto, mogu se prodavati nadgrobna ploča i druga oprema na grobu ili potpuno uređena betonska grobnica.

Na Mirogoju se grobna mjesta nude po cijenama od osam do čak 30 tisuća eura dok se na Miroševcu tražene cijene kreću od šest do 15 tisuća eura.

Cijene betonskih grobnica na Mirogoju iznose od 10 do čak 80 tisuća eura, a na Miroševcu variraju od pet do 35 tisuća eura.

S obzirom na to da se grobna mjesta ne mogu prodavati, već se ustupaju, sastavlja se izjava ili ugovor o ustupanju grobnog mjesta te se ovjerava kod javnog bilježnika i dostavlja komunalnom poduzeću koje upravlja grobljem.