BUDITE PRVI

Zima je idealno vrijeme za traženje ljetnog posla

03.01.2013 u 14:38

Bionic
Reading

Prema najavama Ministarstva turizma ovogodišnja bi turistička kampanja trebala početi već tijekom siječnja, što je ranije nego prethodnih godina. To bi moglo potaknuti i raniju potragu za sezonskim poslovima

Tijekom prošle godine u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo objavljeno je više od 2.700 oglasa koji čine 18% u ukupnom broju oglasa za posao.

Poslodavci su u čak dvije trećine (67%) oglasa tražili radnike na određeno vrijeme, dok se rad na neodređeno tražio u svega 38% oglasa. Sezonski radnici bili su traženi u petini oglasa (21%), honorarni u 2%, a studenti u 7% oglasa.

Najviše su se tražili kandidati srednje stručne spreme (62%), dok su u 24% oglasa poslodavci naglašavali kako im stručna sprema nije bitna. Viša stručna sprema tražila se u 7%, a visoka u 9% oglasa.

Radno iskustvo tražilo se nešto manje od polovice oglasa (48%) i to prosječno 2 godine i 1 mjesec. Od dodatnih vještina poslodavci su tražili osnove poznavanja rada na računalu (11%) te poznavanje stranih jezika (12%), uglavnom engleskog.

Prema podacima servisa MojaPlaća prosječna plaća turističkog djelatnika u Hrvatskoj ove je jeseni u prosjeku iznosila 4.528 kuna. Prosječna plaća recepcionera bila je 4.260, a kuhara 4.620 kuna.

Među trenutno aktivnim oglasima na portalu MojPosao izdvajamo 3 natječaja za poslove u turizmu i ugostiteljstvu.

ATLAS TOURS putnička agencija traži djelatnika za rad u Čakovcu na određeno. Traže se kandidati srednje stručne spreme koji imaju do godinu dana radnog iskustva. Uvjet je i poznavanje engleskog ili njemačkog jezika te vozačka dozvola B kategorije. Više o uvjetima natječaja pročitajte ovdje

Ako imate pet ili više godina radnog iskustva kao kuhar, prijavite se na oglas za kuhara u hotelskom restoranu boutique hotela s četiri zvjezdice u Šibensko-kninskoj županiji. Moguće je zaposlenje na određeno ili neodređeno vrijeme, a više o načinu prijave na oglas doznajte ovdje.

Dubrovački vrtovi sunca
zapošljavaju djelatnike na nekoliko radnih pozicija, među kojima izdvajamo poziciju recepcionera. Poželjno je da kandidat ima najmanje godinu dana radnog iskustva te svjedodžbu škole turističkog usmjerenja. Jedan od uvjeta je i tečno govorenje engleskog jezika, a ostale uvjete natječaja pročitajte ovdje.

Sezonski poslovu u pravilu traju po nekoliko mjeseci. Budući da poslodavci traže zaposlenike u kratkom roku i na relativno kratko vrijeme, informacije koje navodite u životopisu također moraju biti prilagođene tom tempu.

Kako pojednostaviti životopis, a reći najbitnije?

Poželjno je da informacije, koje navodite u životopisu, budu kratke i jasne, te da stavljaju naglasak na vaša postignuća, a ne na detaljan opis poslova koje ste radili (a koji se podrazumijevaju).

Vodite računa da vaša molba i životopis također budu jednostavni i pregledni jer poslodavci vole kada su bitne informacije lako uočljive. Kako biste postigli taj efekt neke informacije iz životopisa možete naprosto izostaviti. Koje? Pročitajte ovdje