ŠTO NAKON JAPANA

Zbogom nuklearkama, budućnost je u plinu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 14.06.2011 14:43
  • Objavljeno 14.06.2011 u 14:39
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Havarije nuklearnih elektrana u Japanu nakon potresa i tsunamija gurnule su prirodni plin u prvi plan i istaknule ga kao energent budućnosti, ocijenjeno je na Regionalnoj konferenciji 'Energetska arena 2011.' u organizaciji Infoarene

Prirodni plin je optimalan energent na kojem Europa može zasnivati svoje energetske planove, posebno u svjetlu političkih odluka o postupnom zatvaranju nuklearnih elektrana u Njemačkoj, a slične odluke očekuju se u Italiji i Švicarskoj, kaže Davorka Tancer iz tvrtke Prirodni plin.

U provedbi tih odluka treba osigurati zamjensku energiju, a prirodni plin je zbog opredjeljenja Europe za čistu energiju najpogodniji kao jedan od glavnih, ali i kao 'backup' energent, smatra ona.

Odjeci nuklearnih incidenata u Japanu mogli bi rezultirati povećanom potražnjom za plinom, smatra Vlatko Bilić-Šubašić iz tvrtke Podzemno skladište plina, a povećana potražnja vjerojatno će po njegovom mišljenju podići cijene. Nakon nesreće u Japanu, kaže Bilić-Šubašić, ruski Gazprom izvezao je rekordne količine plina u Europu.

Uz Rusiju i Norvešku, Alžir je treći najveći izvor prirodnog plina za Europu, pa je ona, kako je rečeno vrlo osjetljiva na događaje u arapskim državama.

Stoga je za Europu, pa i za Hrvatsku, važno imati dovoljne skladišne kapacitete kao temelj sigurnosti i fleksibilnosti opskrbe. Tako Europa u narednom razdoblju planira izgradnju 76 milijardi prostornih metara novih skladišta, a izgradnja novih skladišta treba i Hrvatskoj, rečeno je na skupu.

Stoga što prije treba izgraditi skladište za vršna opterećenja u Grubišnom Polju i novo skladiše u Beničancima te povećati izlazni kapacitet skladišta Okoli, smatraju sudionici konferencije.

Na trećoj Energetskoj areni, uz utjecaj japanske krize i arapskih ratova na energetski sektor teme su i nove tehnologije u energetici, investicije u energetski sektor te transportni koridori i sigurnost otpreme.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi