FARMA SENKOVEC

Zbog predstečajne nagodbe ugroženo 25.000 svinja

23.04.2013 u 10:48

Bionic
Reading

Budućnost sedamdesetak radnika svinjogojske farme iz Novog Senkovca kod Slatine i dalje je neizvjesna. Farma je trenutno u predstečajnoj nagodbi, s ukupnim dugom vjerovnicima od oko 20 milijuna kuna, dvije neisplaćene plaće radnicima, plus dug – banci

'Plaća za siječanj radnicima je isplaćena u petak pa još slijede isplate za veljaču i ožujak. Poduzeće je u vrlo teškoj situaciji, pritišće ga ogroman dug, a velike su poteškoće i s nabavkom hrane za oko 25 tisuća svinja. Sad predstoji nagodba vjerovnika i ako ona ne prođe farma će otići u stečaj', kaže Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a.

Budu li se vjerovnici nagodili, dodaje, novi će vlasnik morati restrukturirati proizvodnju, ali takav scenarij najvjerojatnije uključuje i upola manji broj radnika od sadašnjeg. Orešković kaže da farma Senkovac banci duguje oko 6,5 milijuna eura i taj je dug, tvrdi, daleko problematičniji od onoga vjerovnicima.

'U cijelu je priču uključen i bivši vlasnik, poduzeće Krivaja, na čije ime hipoteka i glasi. Oni su farmu prodali, ali hipoteku nikad nisu preveli na nekog drugog. Zato me ne bi čudilo da oni postanu novi vlasnici', kaže Orešković.