SLABA POTRAŽNJA

Zbog manje potrošnje hrvatske menadžere zapljusnuo val pesimizma

29.06.2023 u 14:32

Bionic
Reading

Raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu pogoršano je u lipnju, odražavajući val pesimizma u industriji i uslužnom sektoru zbog očekivane slabije potražnje, pokazalo je u četvrtak istraživanje Europske komisije

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u lipnju za 2,7 bodova u odnosu na svibanj, na 105,5 bodova, pokazuje izvješće EK-a. Najviše je pogoršano raspoloženje u uslužnom sektoru i industriji.

Menadžeri u uslužnom sektoru navode zamjetan pad potražnje u zadnja tri mjeseca, a očekuju da će oslabiti i u razdoblju od srpnja do rujna. I menadžeri u industriji navode slabu domaću i inozemnu potražnju, veće zalihe i očekuju pad proizvodnje, ali i prodajnih cijena.

Osjetan pad raspoloženja zabilježen je i u maloprodaji, također odražavajući prognoze menadžera o nižim prodajnim cijenama i manjem obujmu narudžbi robe. U građevinskom sektoru raspoloženje je ostalo nepromijenjeno u odnosu na prethodni mjesec.

Među potrošačima zavladao blagi optimizam, iskazan u rastu indeksa za 1,3 boda koji odražava očekivanja o poboljšanoj financijskoj situaciji kućanstava u idućih 12 mjeseci i boljim prilikama u gospodarstvu.

Poslovni čelnici očekuju da će znatno manje zapošljavati, prema padu indeksa EEI u odnosu na svibanj za 2,9 bodova. Anketa je pokazala i gotovo nepromijenjena očekivanja neizvjesnosti u poslovanju u odnosu na prošli mjesec.

Blago pogoršanje u eurozoni i EU

Ekonomska klima u eurozoni i EU tek je blago pogoršana u mjesecu na izmaku, iskazana u padu indeksa ESI za 1,1 bod u odnosu na svibanj. Raspoloženje je najviše pogoršano u građevinskom sektoru i u industriji, iskazano u padu indeksa za oko dva boda. Pojačani pesimizam iskazali su i menadžeri u uslužnom sektoru i u maloprodaju.

Očekivanja potrošača blago su pak poboljšana na oba područja, uz rast indeksa za nešto više od jednog boda. Menadžeri na oba područja ne planiraju značajno mijenjati tempo zapošljavanja, a procjenjuju da je neizvjesnost u poslovanju blago prigušena, prema padu indeksu EUI za 1,2 boda u eurozoni i za 1,1 bod u EU.

Sumorna Njemačka

Među vodećim gospodarstvima eurozone raspoloženje se marginalno poboljšalo samo u Francuskoj čiji je ESI porastao za 0,8 bodova. Njemačka je pak bilježila zamjetno pogoršanje, iskazano u padu indeksa za 1,9 bodova. Blago je pak pogoršano raspoloženje u Italiji i Španjolskoj, prema padu indeksa za 1,1 odnosno 0,9 bodova.

U Poljskoj, najvećem gospodarstvu EU-a koje nije u sastavu eurozone, raspoloženje je bilo nepromijenjeno u odnosu na svibanj, pokazuje istraživanje EK.