slijedi ocjenjivanje

Završeno nadmetanje za istraživanje ugljikovodika na kopnu, pristigle četiri ponude

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 29.06.2019 14:35
  • Objavljeno 29.06.2019 u 14:35
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Na drugo nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, koje je službeno zatvoreno u petak, prijavile su se četiri kompanije. Utvrđeno je to na sjednici Povjerenstva za provođenje nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika koja je održana nakon završetka nadmetanja u Agenciji za ugljikovodike

Četiri ponuditelja prijavila su se za šest od sedam ukupno ponuđenih istražnih prostora, a kompanije su predale ponude kojima se međusobno nadmeću s 13 različitih radnih programa.

Novi istražni prostori koji su bili predmet nadmetanja nastavak su procesa Vlade Republike Hrvatske s ciljem pokretanja novih investicija, odnosno revitalizacije domaće proizvodnje.

„Na nadmetanje su se prijavile četiri kompanije za šest istražnih prostora. Ovo je pokazatelj važnosti projekta iza kojega stoji ne samo Ministarstvo, nego i Vlada“, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Drugo nadmetanje za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu otvoreno je 31. listopada 2018. godine. Zainteresirani ponuđači mogli su se prijaviti za sedam istražnih prostora koji se protežu na preko 14.000 km2 Panonskog bazena.

„Sada slijedi evaluacija pristiglih ponuda od strane Povjerenstva. Nakon što Povjerenstvo ocjeni pristigle ponude, prema nadležnom ministarstvu će uputiti prijedlog Odluke o odabiru za dodjelu dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, a koju u konačnici donosi Vlada Republike Hrvatske. Izdavanje dozvola preduvjet je za otvaranje postupka pregovora oko usuglašavanja ugovora između Vlade i odabranih ponuditelja. Očekuje se da će cijeli proces biti dovršen do početka iduće godine“, izjavio je Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike.

Također, kao rezultat prvog nadmetanja za kopno trenutno se izrađuju dvije nove istražne bušotine koje bi u narednim tjednima trebale potvrditi i prva nalazišta. Treba istaknuti i kako je u posljednje tri godine, koliko traju istraživanja, u proračune jedinica lokalne samouprave na tom području uplaćeno preko 17 milijuna kuna naknada za površinu istražnog prostora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!