svečanost u hazu

Zaklada Adris i ove godine donirala više od tri milijuna kuna, Vlahović: Kladimo se na pametnu i kreativnu Hrvatsku

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 26.11.2019 15:36
  • Objavljeno 26.11.2019 u 15:36
Zvonimir Mareković i Ante Vlahović

Zvonimir Mareković i Ante Vlahović

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Zaklada Adris, najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, svečanošću u utorak u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, zaključila je ovogodišnji, trinaesti donacijski ciklus. Za projekte iz programa Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota, uključujući i stipendije, Zaklada Adris je i ove godine izdvojila više od tri milijuna kuna

„U svojevrsnoj opreci s duhom vremena - u kojem često praznikuje beznačajnost - ustrajali smo u poticanju kulture izvrsnosti, znanja i solidarnosti u hrvatskome društvu. Zagovaramo učenje, rad i zauzetost za opće dobro.“, rekao je Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris, pozdravljajući ovogodišnje dobitnike te dodao: „Htjeli bismo da u našoj ostavštini bude pohranjeno da smo se kladili na pametnu i kreativnu Hrvatsku. Na budućnost! Da naši ljudi, sa svojim identitetom, budu prepoznati - u ipak „europskoj sudbini“.

„Hrvatska se već početkom 20. stoljeća svrstavala među europske zemlje koje su stvarale izvrsnost i omogućavale napredak. Bili smo orijentirani prema zapadu gdje se izvrsnost cijenila, a onda smo nažalost, izgubili cijelo stoljeće u prosječnosti. Posljednjih desetak godina, zahvaljujući djelovanju Zaklade Adris, ali i Adris grupe, kultura izvrsnosti ponovno je prepoznata te se cijeni i potiče. Projekti i pojedinci koje je izabrala Zaklada Adris daleko su iznad prosjeka te vjerujemo da ćemo zahvaljujući njima ponovno zauzeti zasluženo mjesto u europskoj kulturi i znanosti“, rekao je Korado Korlević, predsjednik Zakladne uprave.

I ove je godine Zaklada podržala projekte koji će, ističe se u priopćenju, doprinijeti jačanju i razvoju hrvatske znanosti, korištenju novih tehnologija i promicanju interdisciplinarnih istraživanja te unaprjeđenju zdravlja i prevencije bolesti.

'Među pet odabranih ovogodišnjih projekata koji su se predstavili na današnjoj svečanosti, posebno valja istaknuti projekt Kliničke bolnice Dubrava pod nazivom Analiza primjene robotskog sustava za stereotaktičnu neuronavigaciju', navode iz Adrsia.

Uz pomoć donacije Zaklade Adris, provest će se detaljna analiza primjene i točnosti robotskog sustava RONNA, konstruiranog 2007. godine u suradnji Fakulteta za strojarstvo i brodogradnju, Kliničke bolnice Dubrava i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

  • +28
  • +25

Zaklada Adris

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Danas već četvrta generacija RONNE redovito operira u KB Dubrava. Donacijom Zaklade, i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu nastavit će razvijati robotski sustav kako bi se omogućilo samostalno kretanje robotskog sustava kroz bolnički prostor i autonomnu optimizaciju položaja u odnosu na pacijenta u operacijskoj sali, a što je izrazito važno za postizanje visoke preciznosti robotskog operativnog zahvata.

Donacijom Zaklade projektu Alfa satelitska RNA: kandidat za dijagnostičko/prognostički krvni biomarker raka prostate znanstvenici Instituta Ruđer Bošković u suradnji s Klinikom za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC Sestre milosrdnice, istražit će alternativne dijagnostičke i prognostičke biomarkere za prevenciju raka prostate, drugog najčešćeg oblika raka kod muškaraca.

Na svečanosti u utorak predstavljen i projekt Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Uspostava inovativne kategorije biomarkera tumora i krvnih ugrušaka mozga pomoću analize sfingolipidomskog profila koji će unaprijediti metode dijagnostike i terapije moždanog udara, drugog po redu uzroka smrti u svijetu.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Zaklada Adris i u ovom natječajnom ciklusu nastavlja pridavati posebnu pozornost projektima koji potiču očuvanje hrvatskog identiteta i baštine te ekološkim projektima i zaštiti prirode i autohtonih vrsta. Na svečanosti je predstavljen projekt Hrvatskog Muzeja arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji će zahvaljujući donaciji Zaklade Adris izdati knjigu Sportska arhitektura akademika Borisa Magaša. Hrvatsko filološko društvo Jezik: časopis za kulturu hrvatskoga književnog jezika uz pomoć donacije Zaklade nastavlja promicati materinski jezik na svim obrazovnim razinama.

Sredstvima Zaklade, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču, istražit će ekstrakt lista pajasena kao novu generaciju bioherbicida, a Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru provest će projekt Tajni život suhozida na nekoliko lokaliteta u priobalnom dijelu Zadarske županije i otocima.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Svečanost su svojim nastupima uveličali glazbenici, ovogodišnji dobitnici donacija, mlada violončelistica Nina Lucia Perina te jedan od naših najpoznatijih i najsvestranijih glazbenika, skladatelj i pijanist Matej Meštrović. Uz potporu Zaklade Adris, Meštrović će s Londonskim simfonijskim orkestrom snimiti jednostavačnu skladbu “Pleter”, inspiriranu hrvatskom narodnom baštinom. Riječ je o prvom snimanju originalne hrvatske glazbe s jednim od najboljih svjetskih orkestara, što stavlja hrvatsku kulturu u svjetski kontekst.

Podsjetimo, uključujući ovaj donacijski ciklus, Zaklada je od svoga utemeljenja 2007. godine ukupno dodijelila više od 50 milijuna kuna za projekte i pojedince koji potiču inovativnost, kreativnost, razvoj znanosti, očuvanje hrvatske prirodne i kulturne baštine te dobrotu i solidarnost u hrvatskome društvu. Dodijeljeno je i gotovo 350 stipendija za izvrsne učenike srednjih škola, studente preddiplomskih i diplomskih studija, polaznike poslijediplomskog stručnog i znanstvenog usavršavanja te poslijediplomskoga doktorskog studija.

Adris grupa za financiranje Zaklade Adris izdvaja jedan posto godišnje dobiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!