šef croatia airlinesa

'Štrajkat će 50 ljudi, unajmit ćemo avione i letjeti'

02.08.2017 u 12:59

Bionic
Reading

Nakon što su piloti, stjuardese i aviomehaničari Croatia Airlinesa (CA) najavili da će sljedećeg utorka 8. kolovoza u 6 sati stupiti u štrajk, oglasila se Uprava hrvatske nacionalne aviokompanije poručivši kako će iznajmiti osoblje i avione kako ne bi došlo do prekida u prometa

'Ne želimo da ikome propadn godišnji jer je manji dio radnika CA odlučio štrajkati. Od 923 zaposlenika štrajkat će njih 50-ak', rekao je predsjednik Uprave CA Krešimir Kučko, javlja N1

Kučko je pojasnio što kompanija namjerava poduzeti kako bi, u slučaju štrajka, osigurali prijevoz putnika:

'Iznajmit ćemo zrakoplove kako zbog štrajka planovi naših putnika ne bi bili dovedeni u pitanje. Ne želimo da ikome prodane godišnji jer je manji dio radnika CA odlučio štrajkati. Od 923 zaposlenika štrajkat će njih 50-ak, pripadnika sindikata ORCA i uglavnom kabinskog osoblja, rekao je Kučko dodajući da najavljenim štrajkom ozbiljno ugrožavaju turizam od kojeg svi, pa i Croatia Airlines žive.

Pojasnio je da je Uprava CA u studenom lani incirala kolektivne pregovore. Sindikatima je bilo ponuđeno sklapanje istog kolektivnog ugovora.  

'I kao takav sadrži rast plaća koje u CA dijelom ovise i o radnom stažu. Dva sindikata prihvatila su ponudu, ali ORCA je čekala utvrđivanje reprezentativnosti. U međuvremenu je istekla i produžena primjena starog ugovora. Došli su nam sa 150 zahtjeva, koji bi, ako bi bili prihvaćeni, značili oko 50 milijuna kuna povećanje godišnje za plaće', rekao je Kučko.