tržište kapitala

Zagrebačka burza: Mješovite izvedbe indeksa, rast brodarskih dionica

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Utorak je na Zagrebačkoj burzi prošao s mješovitim izvedbama glavnih dioničkih indeksa, no s minimalnim pomacima. CROBEX je završio u zelenome, no s blagim pomakom od 0,02 posto, dok je njegova uža inačica CROBEX10 sklizila u crveno s pomakom 0,03 posto. Među sektorskim indeksima posebno se istaknuo indeks transportnog sektora s rastom od 8,9 posto.

Promet na burzi blago se popravio u odnosu na ponedjeljak te je iznosio 8,6 milijuna kuna, s time da su dvije dionice napravile više od 60 posto prometa. Hrvatski Telekom je drugi dan za redom bio najprometnije izdanje te mu je cijena oslabila 0,5 posto uz 3 milijuna kuna u transakcijama. Pratila ju je i dionica Valamar Riviere s padom od 1,3 posto uz 2,2 milijuna kuna prometa.

Dobitnici dana su dionice domaćih brodara čije su cijene snažno porasle na krilima rasta BDI indeksa. Predvodnik je bila dionica Alpha Adriatic sa skokom od 18,1 posto, a pratili su je Jadroplov s rastom od 6,2 posto te Atlantska Plovidba s plusom od 3,5 posto. Dobar dan imala je i dionica Atlantic Grupe ojačavši 1,3 posto. S druge strane, loš dan imale su dionice Tehnike i HTP Korčula s padovima od 8,6 posto te 7,9 posto.

Dobitnik dana: Alpha Adriatic +18,09% 111,00

Gubitnik dana: Tehnika -8,57% 160,00

CROBEX 0,02% 1.981,00

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!