velik iskorak

Zagreb postaje pametniji grad uz pametne terminale za naplatu parkirališta HT-a i Eccos - inženjeringa

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 11.09.2018 14:44
  • Objavljeno 11.09.2018 u 14:19
Postavljanje novih aparata za naplatu parkiranja u Klaićevoj ulici u Zagrebu 21. kolovoza 2018.: Na ovim uređajima omogućeno je kartično plaćanje parkirališne karte

Postavljanje novih aparata za naplatu parkiranja u Klaićevoj ulici u Zagrebu 21. kolovoza 2018.: Na ovim uređajima omogućeno je kartično plaćanje parkirališne karte

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Ovih dana u Zagrebu je dovršen posao instaliranja stotinu pametnih terminala za naplatu parkiranja na javnim uličnim površinama. Ovim projektom Zagreb je dobio potrebnu infrastrukturu za nastavak razvoja koncepta pametnog grada, koju su mu omogućili Hrvatski Telekom, vodeći hrvatski telekom operater i predvodnik digitalne transformacije, te partnerska tvrtka Eccos - inženjering

Iako se u domaćim medijima ovi terminali nazivaju 'parking automatima', riječ je o daleko sofisticiranijim uređajima, strojevima koji pružaju niz usluga svim građanima Zagreba, ali i posjetiteljima. No o čemu je zapravo riječ i koja je prednost pametnih terminala koje su na zagrebačke ulice zajednički iznijeli Hrvatski Telekom i Eccos - inženjering, a koji su uspješno odradili cijeli niz sličnih projekata?

Postojeći, svima poznati parkirališni automati imaju mogućnost kupnje parkirne karte kovanicama. Novi, pametni terminali nude kupnju satnih karti putem bankovnih kartica. Opremljeni su dodirnim zaslonima i turisti će ih moći koristiti za prikaz raznih servisnih informacija, poput lokacije najbližeg turističkog ureda, aktualnih kulturnih događanja u gradu i tome slično, istaknuo je Mario Planinić iz korporativne prodaje Hrvatskog Telekoma.

Građani će pak na pametnim terminalima moći kupovati i koristiti servise Zagrebačkog holdinga, odnosno Grada Zagreba. Konkretno, to znači da će se u budućnosti na njima primjerice moći kupiti ulaznice za Zoološki vrt, karte za ZET, ali i ulaznice za koncerte ili kazalište, kao i eventualno platiti račun za neku od usluga koje pružaju podružnice Zagrebačkog holdinga.

Upotreba pametnih terminala omogućena je i upotrebom informacijskih sustava zasnovanih na otvorenom kodu (open source), što omogućuje integraciju s drugim informacijskim sustavima različitih namjena, a s druge strane korištenjem dodirnog zaslona (touchscreen) koji osigurava jednostavno (user friendly) grafičko korisničko sučelje što omogućuje dinamičku promjenu izgleda zaslona ovisno o usluzi koju korisnik želi dobiti.

  • +3

Milan Bandić predstavio aplikaciju ZGpark

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Osim pametnih terminala, kroz projekt je implementiran sustav back office koji omogućuje neprestan nadzor nad radom terminala, čime je Zagrebparking dobio napredno tehnološko rješenje koje omogućuje ne samo jednostavnije upravljanje cijelim sustavom u realnom vremenu, nego i skalabilnost, odnosno mogućnost različitih nadogradnji u budućnosti (punjenje električnih vozila i nadzor čistoće zraka).

Kroz implementaciju rješenja uvedena je i nova mobilna aplikacija ZgPark, kojom se omogućava kupovina svih vrsta parkirališnih karata na javnim parkiralištima, a već je otprije omogućena u javnim garažama (JG Langov trg, JG Rebro, JG Petrinjska), također kao jedno od niza rješenja već spomenutog koncepta pametnih gradova.

Uz Zagreb, interes za ovim sustavom pokazali su brojni drugi hrvatski gradovi pa se u budućnosti očekuje njihova ugradnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!