uskoro i objava

Zadnji je čas za prijavu tražbina od Agrokora. Dug će nabujati za milijardu do dvije kuna

11.09.2017 u 13:00

Bionic
Reading

Danas je zadnji dan za prijavu tražbina vjerovnika Agrokora i njegovih 77 povezanih društava. Nakon što se završi proces prijave počinje teći rok od 60 dana u kojem izvanredna Uprava mora objaviti tablice na osnovi kojih će biti vidljivo to kome je sve dužan Agrokor i koliki je ukupan iznos duga

Mjesec dana nakon što je Ante Ramljak kao državni povjerenik preuzeo Agrokor objavio je da je kompanija dužna oko 40,4 milijarde kuna. No, upozoravao je tada Ramljak, to nije sav dug jer ne pokriva onaj prema Mercatoru. Osim toga, svi ti podaci nisu bili revidirani. 

Četiri mjeseca kasnije proces prijava tražbina konačno završava te u Agrokoru očekuju, što je Ramljak i govorio na početku mandata, da bi dug mogao narasti za milijardu ili dvije više kuna nego što je to objavljeno u svibnju. 

Iako Ramljak ima rok od 60 dana za objavu duga, u Agrokoru tvrde da će tablice objaviti ranije - sredinom listopada. 

Agrokor je, prema izvješću iz travnja, najviše dužan financijskim vjerovnicima - bankama, leasing društvima - oko 24,5 milijardi kuna, dok su obaveze prema dobavljačima iznosile 6,2 milijarde kuna. Dugovi po izdanim mjenicama iznose 7,36 milijardi kuna.

Nakon što se objave tablice s dugovanjima, kao i revidirana poslovna izvješća Agrokorovih tvrtki, Ramljak i njegov tim bacit će se na izradu prijedloga nagodbe koja bi trebala okončati trajanje lex Agrokora i dovesti do razrješenja ove krize. 

Situaciju u Agrokoru pomno prate i u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), koja još uvijek ima dva posto vlasničkog udjela u koncernu, ali ne sudjeluje u upravljanju. 

  • +43
Sva lica Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Pierre Heilbronn, šef EBRD-a, kazao je u ponedjeljak za ljubljansko Delo da prate posljedice koje će Agrokorovi problemi izazvati u regiji zapadnog Balkana te je sugerirao da postoji mogućnost financijske potpore tvrtkama koje bi zbog nelikvidnosti koncerna došle u probleme.

Na pitanje kako će se aktivnosti na spašavanju Agrokora odraziti na prehrambeno-prerađivačku industriju u regiji, s obzirom na to da je EBRD lani dao kredit Podravci, on je sugerirao da postoji mogućnost financijske potpore tvrtkama koje bi zbog Agrokorove nelikvidnosti došle u probleme.

'To je ozbiljno pitanje, a pratimo i posljedice koje će Agrokorovi problemi izazvati u regiji. Posebno pratimo hoćemo li i kako možda pružiti potporu podružnicama u državama koje su upletene u tu priču', kazao je šef EBRD-a.

  • +17
Jahta Ivice Todorića prodaje se kako bi se namirio dio duga dobavljačima Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin