sigurne oklade

Zaboravite Kinu: Ova zemlja je meta za sve ozbiljne investitore

05.09.2023 u 19:22

Bionic
Reading

Američka investicijska banka Morgan Stanley ocijenila je kako je Kina prezasićena investicijama, dok s druge strane Indija ima obilje prostora za ulaganja

'Kina je previše zadužena i ima preveliku ponudu svega u odnosu na potražnju. A tu je i geopolitički oblak koji se nadvio nad njom', rekli su iz investicijske banke Morgan Stanley. Za razliku od nje, u Indiju se, kažu, nedovoljno ulaže, što se sada polako mijenja jer tvrtke svoje investicije preusmjeravaju iz Kine u druge zemlje.

Strategija je to koju su u zadnje vrijeme prihvatile mnoge tvrtke u nadi da će širenjem opskrbnih lanaca postati otpornije.

I dok je nekretninski sektor u Kini zaglibio u dugovima i muči ga slaba prodaja, Indija nema dovoljno nekretnina. Prema podacima američke agencija za kreditni rejting S&P Global Ratings, prodaja novih kuća u Kini je za sto najvećih nekretninskih tvrtki pala za oko trećinu u lipnju i srpnju u odnosu na prošlu godinu, nakon dvoznamenkastog rasta početkom godine.

Kako piše CNBC, Indija započinje novi nekretninski ciklus – globalne tvrtke u tu zemlju prebacuju proizvodnju i radnu snagu. Ipak, i u nekim dijelovima Kine ima još prostora za ulaganje, a hoće li ih doista i biti ovisi o revitalizaciji gospodarskog rasta, smatraju u Morgan Stanleyju.

  • +15
Indija sletjela na Mjesec Izvor: Screenshot / Autor: ISRO Official

Investitori pritom uslijed geopolitičkih previranja trebaju uzeti u obzir povećane rizike u kineskom javnom i privatnom sektoru geopolitičkih previranja, kao i činjenicu da je nominalni rast zemlje 'kolabirao'.

Kinesko gospodarstvo naime već neko vrijeme niže razočaravajuće brojke, a ni najnoviji gospodarski podaci nisu ispunili očekivanja. Rast je ipak moguć u nekim sektorima poput zelene tehnologije i poluvodiča.