500 NAJBOLJIH

Zaba i HT stvorili najviše nove vrijednosti

01.10.2015 u 11:51

Bionic
Reading

Najbolje hrvatske kompanije lani su zabilježile rast novostvorene vrijednosti, prihoda, dobiti, produktivnosti i imovine, a najviše je rastao izvoz, pokazuje ovogodišnja publikacija 500 najvećih stvaratelja nove vrijednosti tjednika Lider

Najveću novostvorenu vrijednost (pokazatelj koji pojednostavljeno predstavlja zbroj bruto plaća i bruto dobiti) od 300,4 milijuna eura lani je ostvarila Zagrebačka banka. Na drugom mjestu je Hrvatski Telekom s 265,7 milijuna eura novostvorene vrijednosti, a među prvih deset najboljih su i tri kompanije iz HEP grupe (HEP – operator distribucijskog sustava, HEP d.d. te HEP – proizvodnja), PBZ, Zagrebački holding, Konzum i Hrvatske šume.

Ovogodišnjih 500 najboljih ostvarilo je 7,6 milijardi eura novostvorene vrijednosti, što je 7,9 posto više od lanjskih najboljih. Ukupno ostvareni prihod iznosi 37,72 milijarde eura i rastao je za 8,5 posto.

Među velikim su kompanijama koje su u prošloj godini zabilježile veći pomak na listi, odnosno rast novostvorene vrijednosti, Adris grupa, Podravka, Lidl Hrvatska, Končar - energetski transformatori, Dukat, Valamar Rivera, OTP banka itd.

S druge strane, pad su imali ENI Croatia, Vipnet, Tisak…