izvijestio hac

Za vikend na autocestama 693,5 tisuća ili 25 posto manje vozila

17.08.2020 u 12:28

Bionic
Reading

Na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) protekloga je vikenda prometovalo 693,5 tisuća vozila ili 25 posto manje nego u istom vikendu prošle godine, a naplaćeni iznos cestarine manji je za 28 posto, izvijestili su u ponedjeljak iz HAC-a

Od svih vozila koji su prometovali po autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a protekloga, trećeg kolovoškog vikenda (14. do 16. kolovoza) naplaćeno je oko 37,5 milijuna kuna cestarine (bez PDV-a). To je, po podacima HAC-a, 28 posto manji prihod u odnosu na isti vikend prošlog ljeta.

No, za razliku od lani, ovoga ljeta na autocestama HAC-a i ARZ-a nije bilo sezonskog poskupljenja cestarine od 10 posto, koje je, inače, proteklih godina trajalo od 15. lipnja do polovice rujna.

Sezonsko poskupljenje cestarine za 10 posto na autocestama HAC-a i ARZ-a uvedeno je 2017. u sklopu procesa restrukturiranja, no ove se godine od toga odustalo zbog koronakrize i turizma, a kako bi turisti i drugi putnici imali manje troškove putovanja po Hrvatskoj. 

Istodobno, sredinom lipnja ove godine je nakon više desetaka godina ukinuta i naplata mostarine na Krčkom mostu.