TKO JE IVIĆ PAŠALIĆ?

Za Tuđmana svi su ga se bojali, a danas se grebe u HGK

06.05.2016 u 06:56

Bionic
Reading

Osim ljudi iz branše, malo tko je dosad znao ime predsjednika Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Za vašu informaciju, bio je to Zdravko Jelčić, čelnik uspješnog požeškog Spin Valisa. Tvrtke tri puta veće, gledajući po prihodima, od Mundus Virdisa, koji vodi Ivić Pašalić, novopečeni šef udruge drvoprerađivača. Njegovim imenovanjem ta je funkcija u medijima dobila gotovo zvjezdani status iako se radi tek o jednoj od 60-ak udruga unutar Komore

Tijekom 90-ih i godinu-dvije prve dekade novog stoljeća Ivić Pašalić je bio jedan od najmoćnijih političara. Savjetnik predsjednika Franje Tuđmana, potpredsjednik HDZ-a, šef Tuđmanovog izbornog stožera na izborima 1997. -  samo su neke od titula koje je u tom vremenu nosio na reveru. Pašalić je doslovno vedrio i oblačio u HDZ-u.

Oličenje svega lošeg u HDZ-u

Sve te godine za njega su se lijepile brojne koruptivne afere i dogurao je do toga da je postao oličenje svega lošeg u HDZ-u iako protiv njega nije podignuta nijedna kaznena prijava.

Ozbiljna politička karijera mu je naprasno umrla nakon što je na sumnjiv način izgubio stranačke izbore 2002. od Ive Sanadera, ali aureola moćnog čovjeka iz sjene nastavila ga je pratiti.

Pašalićeve najveće afere

- Dubrovačka banka 1998. – smijenjeni direktor banke Neven Barač tvrdio je da je Pašalić 'peti ortak' odnosno dio skupine koja je htjela preuzeti banku. Pašalić je sve to poricao, a Baračeve tvrdnje nisu dokazane na sudu.
- afera Grupo 2000. – Pašalić je bio izabran za potpredsjednika Sabora. Krajem 2000. njegovo ime se spominjalo kad je uhićen Ninoslav Pavić pod sumnjom da se s još nekim akterima dogovorio kako bi imali medijski monopol.
- unutarstranački izbori u HDZ-u 2002. – Ivić Pašalić je izgubio od Ive Sanadera, a Branimir Glavaš je kasnije tvrdio kako je Pašaliću ukrao 300 glasova po Sanaderovom naređenju.
- bačene bombe na kuću 2006. – u dvorištu Pašalićeve vile u Remetama eksplodirale su dvije ručne bombe. Pašalić tvrdi da iza toga stoji Stjepan Mesić.
- pronevjere u aferi Hypo – austrijske vlasti istražuju propast Hypo banke zbog niza kriminalnih radnji. Pašalić je jedan od osumnjičenih u slučaju milijunske pronevjere vezane uz zemljište na otoku Pagu.

Zbog svega toga njegov povratak 2012. u HDZ gotovo da je popraćen sirenama za opću opasnost, a slično se ponavlja i sad, kad je izabran za čelnika udruženja za koje šira javnost donedavno nije ni znala da postoji.

Nakon što ga je Sanader izbacio iz HDZ-a Ivić Pašalić se još jedno vrijeme koprcao na političkoj sceni sa strankom Hrvatski blok. Na parlamentarnim izborima 2003. nije prešao izborni prag i tad se otisnuo u poduzetničke vode, točnije u građevinu i drvnu industriju.

Nakon kraha u građevini posvetio se daskama i peletima

Uz pomoć kredita Hypo banke izgradio je velika luksuzna stambena naselja u Zagrebu i Istri. Izbijanjem recesije našao se u neobranom grožđu. Prodaja stanova i vila je stala i više nije mogao vraćati kredite. Njegova tvrtka Kapital konzalting spas je pronašla u predstečajnoj nagodbi sklopljenoj početkom 2014., u kojoj je ostao bez svih nekretnina. Banci je prepustio 250 stanova u Zagrebu i 15 vila u Istri kako bi namirio dug od 147,6 milijuna kuna.

Ivića Pašalića u drvni biznis uveo je njegov stariji brat Zdravko. Dok se mlađi Pašalić bavio politikom, stariji je vodio tvrtku Zagrebdrvo. Firma je 90-ih bila izdašno kreditirana od Privredne banke Zagreb, u čemu su mnogi vidjeli utjecaj tad moćnog Pašalića političara.

Zdravko Pašalić je 2002. osnovao novu tvrtku Adriadrvo koja je preuzela imovinu, poslove i dugove od Zagrebdrva. Od 2005. do 2007. njen direktor bio je Ivić Pašalić.

Zbog biznisa pukla ljubav između braće

Idilični bratski odnosi pukli su kad je mlađem Pašaliću Hypo banka sjela za vrat zbog dugova u nekretninskom biznisu. Zdravko je u travnju 2010. podnio kaznenu prijavu protiv Ivića zbog prijevare. Tvrdio je kako se njemu iza leđa Kapital konzalting, bratova mu firma, uknjižila na imovinu Adriadrva, a sve s ciljem da njome vrati dugove Hypo banci.

Jesu li braća do danas izgladila odnose, nije poznato. Činjenica je da Mundus Virdis, aktualna tvrtka Ivića Pašalića, radi u pogonu Adriadrva koji više ne postoji. Isto tako, Zdravko Pašalić, barem koliko je vidljivo preko poslovnih servisa, više nije prisutan u poduzetništvu.

Trenutno novi šef Udruženja drvno-prerađivačke industrije zapošljava oko 100 radnika (pogon je kraj Vrbovca) s prosječnom plaćom od oko 3500 kuna. Mundus Virdis je od 2010. do 2014. povećao prihode za više od 200 posto, na 40,7 milijuna kuna. Kako je poslovao prošle godine, još nema podataka.

Pašalićeva tvrtka prodaje pelete, piljenu građu, ogrjevno drvo te drvena stubišta i namještaj po mjeri. Na internetskoj stranici firme navedeno je kako preko 95 posto svojih proizvoda izvozi u zemlje Europske unije. Direktorica tvrtke je Pašalićeva supruga Ksenija, a u posao je uključen i njegov sin Domagoj.

Pašalić ne vjeruje u teoriju evolucije

Osim što je pronašao sreću u drvnoj industriji, Pašalić se zadnjih godina okrenuo vjeri. Za tjednik Globus otkrio je kako svaki dan čita Bibliju. Vjeruje u zagrobni život i nada se čistilištu. Za sebe kaže da je kreacionist te da ne podržava teoriju evolucije.

Do duhovnog obraćenja došlo je nakon što mu je 2006. na kuću bačena bomba. Uvjeren je da iza toga stoji Stjepan Mesić jer ga je javno prozivao zbog suradnje s Ivom Sanaderom.

Zbog prijašnje bliskosti Tomislava Karamarka s Mesićem nije sklon ni aktualnomšefu HDZ-a. Inače, u stranci, osim što je član, Pašalić nema nikakvu funkciju niti je stranački aktivan. U kuloarima se spominje kako je u dobrim odnosima s premijerom Tihomirom Oreškovićem, navodno su njihove supruge dobre prijateljice, čak i da ga savjetuje, ali je to Pašalić demantirao.

Kampanja Ivića Pašalića za HGK