ZAJAM SVJETSKE BANKE

Za projekt Rijeka Gateway II 84 milijuna eura

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.12.2008 11:24
  • Objavljeno 12.12.2008 u 11:24
luka rijeka

luka rijeka

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Karmen Mrkić

Svjetska banka u četvrtak je odobrila zajam od 84 milijuna eura (122,5 milijuna američkih dolara) Lučkoj upravi Rijeka za projekt Rijeka Gateway II, priopćeno je iz Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj

Projekt Rijeka Gateway II je nastavak programa Rijeka Gateway, čiji je cilj poboljšati konkurentnost Rijeke kao grada-luke, strateški smještenog na početku Koridora Vb, jednog od važnijih paneuropskih prometnih pravaca.

Programom će se modernizirati strateški lučki objekti, povećati uključenost privatnog sektora u luci, poboljšati financijsko poslovanje Lučke uprave Rijeka te unaprijediti kvalitetu života grada-luke, a istodobno će Rijeku bolje integrirati u međunarodne prometne koridore.

Projekt će, napominje se, omogućiti daljnji razvoj kapaciteta luke kako bi mogla odgovoriti na potrebe sve većeg prometa, i to proširenjem postojećeg kontejnerskog terminala te izgradnjom novog terminala kako bi se mogli primiti veliki, moderni kontejnerski brodovi

Projekt će također podržati daljnje poboljšanje financijskog poslovanja i kvalitete usluga u riječkoj luci. Uz to, projekt će omogućiti razvoj urbanog dijela Grada Rijeke premještajem lučkih aktivnosti s područja Delte i Porto Baroša, koja će se razviti u urbana područja.

Riječ je o zajmu IBRD-a denominiranom u eurima u iznosu od 84 milijuna eura, uz šestomjesečni LIBOR za euro, uvećan za fiksnu kamatnu maržu, s obročnom otplatom i rokom otplate od 23 godine, uključujući razdoblje počeka od 10 godina.

Otkako je Republika Hrvatska pristupila Svjetskoj banci 1993. godine, ta joj globalna razvojna institucija pruža financijsku i tehničku pomoć, savjete vezane uz politiku i analitičke usluge. Banka je do danas Hrvatskoj osigurala potporu za 39 projekata ukupne vrijednosti 2,3 milijarde dolara i odobrila 51 darovnicu ukupne vrijednosti 63 milijuna dolara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi