ulaganje 130 milijuna kuna

Za mjesec dana dvostruko veći kapacitet LNG terminala: Uz proizvodnju i skladišne kapacitete možemo zadovoljiti tržište

08.09.2022 u 20:23

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada je u kolovozu odlučila uložiti dodatnih 180 milijuna eura u proširenje kapaciteta LNG Terminala na Krku što će, sudeći prema najnovijim informacija, u kombinaciji sa uskladištenim plinom biti dovoljno za potrebe Hrvatske

Reporter RTL-a Boris Mišević razgovarao je s direktorom LNG Hrvatska, Hrvojem Krhenom.

Trenutni kapacitet od 2,9 milijardi kubičnih metara plina se pretvara u 6,1 milijardu kubičnih metara. Što se tiče raspodjela financija, manji dio novca, 25 milijuna eura, će ići na tehničke preinake LNG terminala, a 155 milijuna eura ići će na izgradnju plinovoda Zlobin Bosiljevo.

"Što se tiče proširenja kapaciteta, napraviti ćemo tehnološku preinaku na brodu, tako da ćemo ugraditi jedan dodatni modul za regasifikaciju i na taj način ćemo povećati mogućnost isporuke količine prirodnog plina u sustav", rekao je Krhen. Dodao je da neće biti problema s opskrbom, da će terminal kontinuirano isporučivati plin, a da će sam zahvat biti obavljen u roku od 30 dana.

"Mi za plinsku godinu koja počinje 1. listopada u najavi imamo 31 carier, što je ekvivalent od 2,7 milijarde prostornih metara prirodnog plina koji će stići na tržište putem LNG terminala. Vjerujemo da će uz domaću proizvodnju i skladišne kapacitete taj plin biti dostupan domaćem tržištu."

"LNG uz kapacitete proizvodnje i skladišne kapacitete može zadovoljiti potrebe tržišta za prirodnim plinom", naglasio je za RTL.

  • +15
LNG terminal Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX