KREĆE LEGALIZACIJA

Za bespravan objekt od 150 kvadrata naknada 8.200 kuna

25.08.2011 u 15:48

Bionic
Reading

Nakon što su se vladajući odlučili na legalizaciju bespravno izgrađenih objekata na današnjoj sjednici Vlade donesena je i uredba kojom se propisuju naknade za zadržavanje ilegalno sagrađenih objekata

Kako je pojasnio ministra graditeljstva Branko Bačić nakon donošenja uredbe jedinice lokalne samouprave bit će te koje će definirati visinu iznosa naknade po pojedinoj zoni u kojoj se objekt nalazi, a pritom će se držati sljedećih kriterija: lokacija objekta, njegova izgrađenost, dovršenost, način gradnje, namjena i površina objekta.

Tako će primjerice vlasnik bespravno izgrađene zgrade od 150 kvadrata u zagrebačkom Kozari Boku prosječno platiti 8.200 kuna nakade, a u slučaj da se radi o stambenom objektu 2.800 kuna. Za isti takav stambeni objekt u Splitu vlasnik će morati plati 2.044 kune, a primjerice naknada za legalizaciju farme od 600 do 700 kvadrata koštat će od 600 do 700 kuna

Polovica sredstava koji će se tim putem uprihodovati ići će u državni, a druga polovica u proračun lokalne samouprave, napomenu je Bačić.

Osim uredbe Vlada je dala i jamstva za najmanje jedan brod koji će se izgraditi u brodogradilištu Brodosplitu, i to za nizozemskog naručitelja. Kako je pojasnio ministar gospodarstva Đuro Popijač, preduvjet da se brodogradilište uspješno restrukturira, da živi na tržištu i da gradi brodove.