CERTIFIKAT CPIN

Za 1200 kuna do 'čistih papira' za nekretninu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.03.2009 14:08
  • Objavljeno 10.03.2009 u 14:02
nekretnine

nekretnine

Izvor: Shutter stock / Autor: -

'Razvoj certifikata koji će jamčiti ispravnost nekretnine dobro je došao na tržište jer će koristiti svim akterima u procesu kupnje nekretnine', rekao je Đuro Njavro, na predstavljanju Certifikata pravne ispravnosti nekretnine, CPIN-a

CPIN je standardizirani certifikat renomiranih hrvatskih odvjetnika kojim se potvrđuje da je pravno stanje nekretnine odgovarajuće i da su svi papiri usklađeni i upisani u zemljišne knjige. Postupak kupoprodaje nekretnina uključuje brojne troškove, a jedan od njih je svakako, kažu u Crozilli, trošak provjere pravne dokumentacije, kojeg kupci nevoljko plaćaju, ali su na to prisiljeni zbog brojnih nekretnina s neriješenim imovinsko- pravnim odnosima, koje se nalaze na tržištu, piše SEEbiz.

Odvjetnik Silvije Cipčić- Bragadin, koji je i idejni začetnik projekta, upozorio je da na tržištu postoji mnogo nekretnina na kojima postoje plombe ili su opterećene hipotekama, a nalaze se u prodajnoj ponudi. 'Zbog izbjegavanja tih situacija Hrvatskoj je potreban jedan takav certifikat, koji kupcu daje sigurnost, ali i pravne informacije koje bi dosada morao platiti', naglasio je Cipčić- Bragadin.

Osim kupac, kojem pojednostavljuje proces kupnje, postojanjem CPIN-a profitirat će cijelo tržište jer će prisiliti prodavatelje da prije oglašavanja i prodaje nekretnine 'srede svoje knjige', naglasio je Ante Tabak, direktor Razine 3, kompanije u čijem portfelju nalazi portal Crozilla.com, portal za oglašavanje nekretnina, koji će prvi uvesti na tržište mogućnost pretrage oglašenih nekretnina temeljem posjedovanja CPIN-a.

CPIN će izdavati ovlašteni odvjetnici, a prodavatelji će ga po nekretnini plaćati po cijeni od 1200 kuna, bez obzira o kojoj je nekretnini riječ.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi