RAST TEK 2011.

WIIW: Najgori dio krize je iza Hrvatske

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.03.2010 16:58
  • Objavljeno 04.03.2010 u 16:52
kriza stepenice svjetlo prepreke siromaštvo

kriza stepenice svjetlo prepreke siromaštvo

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marijan Sančić

Većina zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe prošla je najgori dio krize već krajem 2009., ali tek će 2011. sve zemlje u regiji izaći iz recesije, pa tako i Hrvatska, prognozirao je u četvrtak i najnovijoj studiji Bečki institut za međunarodna gospodarska istraživanja (WIIW).

Hrvatski BDP porast će iduće godine za 2,0 posto, te za 2,5 posto u 2012. U ovoj godini smanjit će se za 1,0 posto, nakon pada za 6,0 posto u 2009., procjenjuju WIIW-ovi analitičari. Hrvatska tako zajedno sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom i tri baltičke zemlje čini skupinu zemalja regije za koju u institutu očekuju nastavljeni, iako znatno sporiji pad aktivnosti u ovoj godini.

Najveći pad BDP-a u regiji trebala bi u ovoj godini zabilježiti Latvija, u visini 4,5 posto, nakon procijenjenog pada za 19 posto u 2009., procjenjuju u WIIW-u. Mađarska, Rumunjska, Bugarska i Srbija bilježit će u 2010. stagnaciju gospodarskih aktivnosti, procjenjuju u WIIW-u.

Slabašan rast od 1,0 posto zabilježit će Češka, Slovačka, Slovenija i Albanija dok bi više stope rasta trebale ostvariti Ukrajina, za 3,0 posto, i Poljska, za 2,5 posto. Poljska je ujedno jedina članica Europske unije koja je u prošloj godini zabilježila pozitivnu stopu rasta BDP-a a i ove će godine predvodit rast u skupini novih članica EU.

Glavni su rizik za rast u regiji problemi kompanija s pronalaženjem izvora financiranja, a oporavak u EU i rast u regiji mogli bi zakočiti i povlačenje poticajnih mjera vlada i potreba za konsolidacijom proračuna, podsjećaju u institutu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi