BURZOVNI INDEKSI

Wall Street znatno porastao, ulagači optimistični

18.05.2023 u 08:01

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi znatno porasli jer bi se u Washingtonu uskoro mogao postići dogovor u vezi državnog zaduživanja i jer su snažno porasle cijene dionica regionalnih banaka

Dow Jones ojačao je 1,24 posto, na 33.420 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,19 posto, na 4.158 bodova, a Nasdaq indeks 1,28 posto, na 12.500 bodova.

Najviše su jučer skočile cijene dionica regionalnih banaka jer se ulagači nadaju da je kriza u tom sektoru, koja traje od ožujka kada su dvije banke propale, završena.

Cijena dionice Western Alliance Bancorp skočila je više od 10 posto, nakon što je ta banka objavila da su u proteklom tromjesečju njezini depoziti porasli za više od 2 milijarde dolara.

To je potaknulo cijene dionica ostalih regionalnih banaka, pa je KBW indeks tog sektora skočio 7,3 posto. S&P 500 indeks bankarskog sektora porastao je, pak, 4,5 posto.

Ulagače su ohrabrile i izjave predsjednika SAD-a Joe Bidena i vodećeg republikanca u Kongresu Kevina McCarthya da su odlučni postići dogovor o povećanju gornje granice zaduživanja države.

Ako do 1. lipnja demokrati i republikanci u Kongresu ne postignu dogovor o povećanju zaduživanja, savezne vlasti neće moći financirati rad dijela državnih institucija.

„Izjave Bidena i McCarthya naznačuju da je dogovor blizu, što znači da bi taj problem uskoro mogao biti iza nas. Čini se da su iza nas i problemi regionalnih banaka, pa su ulagači optimistični”, kaže Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,36 posto, na 7.723 boda, a pariški CAC 0,09 posto, na 7.399 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,34 posto, na 15.951 bod.