BURZOVNI INDEKSI

Wall Street blago porastao: 'Loša vijest zapravo je dobra za tržište kapitala i obrnuto'

16.05.2023 u 07:26

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago porasli, a trgovalo se oprezno dok ulagači pokušavaju dokučiti je li slabljenje gospodarstva dobra ili loša vijest za tržište kapitala. Dow Jones ojačao je 0,14 posto, na 33.348 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,30 posto, na 4.136 bodova, a Nasdaq indeks 0,66 posto, na 12.365 bodova

Jučer objavljeni podaci o oštrom padu industrijske aktivnosti u državi New York u svibnju posljednji su u nizu podataka koji pokazuju da se rast najvećeg svjetskog gospodarstva usporava. To sama po sebi nije dobra vijest. No, slabljenje gospodarstva znači i da će oslabiti potrošnja, a time i inflacija. To, pak, znači da će Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, što je pozitivno za tržište kapitala.

„Ovakve su situacije uvijek teške, u razdoblju smo kada je loša vijest zapravo dobra za tržište kapitala i obrnuto. Želimo da gospodarstvo dovoljno oslabi da bi se spustila inflacija, ali ne toliko da bi uronilo u recesiju”, objašnjava Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

Najvažnije pitanje na tržištu je kada će Fed završiti ciklus povećanja kamata, a ulagači se čak nadaju i da bi krajem godine mogao početi smanjivati kamate.

No, jučer je nekoliko dužnosnika Feda poručilo da očekuju da će kamate ostati visoke. Među ostalima, Thomas Barkin, predsjednik ogranka Feda u Richmondu kazao je da još nije uvjeren da je inflacija na stabilnom putu prema dolje, ali da se slaže sa stavom ostalih čelnika Feda da će eventualno daljnje povećanje kamata ovisiti o budućim gospodarskim pokazateljima.

Ulagači su oprezni i zbog neizvjesnost u vezi pregovora između demokrata i republikanaca o povećanju gornje razine državnog zaduživanja. Ako se do 1. lipnja u Kongresu ne postigne dogovor, savezne vlasti neće moći financirati rad dijela državnih institucija.

  • +3
Wall Street Izvor: Profimedia / Autor: Johannes EISELE / AFP / Profimedia

„Prolazili smo već kroz ovakve situacije, političari bi trebali postići kompromis i učiniti nešto, a ne da ovako otežu igru 'kukavice', tko će prvi trepnuti”, kaže Ghriskey.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama jučer vlasnika zamijenilo oko 9,06 milijardi dionica, dok je prosječni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 11,1 milijardu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,30 posto, na 7.777 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,02 posto, na 15.917 bodova, a pariški CAC 0,05 posto, na 7.418 bodova.