svjetska tržišta

Wall Street: Studeni s najvećim mjesečnim rastom u više od godinu dana

01.12.2023 u 07:32

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks porasli i tako završili studeni s najvećim mjesečnim rastom u više od godinu dana

Dow Jones ojačao je jučer 1,47 posto, na 35.950 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,38 posto, na 4.567 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,23 posto, na 14.226 bodova.

U cijelom studenom Dow Jones porastao je 8,8 posto, što je njegov najveći mjesečni dobitak od listopada prošle godine. S&P 500 skočio je, pak, 8,9, a Nasdaq indeks 10,7 posto, pa su zabilježili najveći mjesečni skok od srpnja prošle godine.

To se zahvaljuje slabljenju inflacije u SAD-u zbog čega su ulagači uvjereni da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa. Uz to, američko gospodarstvo stabilno raste, pa se procjenjuje da će izbjeći recesiju, unatoč oštrom povećanju kamata Feda u posljednjih godinu i pol dana.

Ulagači posljednjih dana pažljivo prate poruke čelnika Feda iz kojih se može zaključiti da je središnja banka vjerojatno završila ciklus povećanja kamata. No, ovisno o kretanju inflacije, kamate bi se mogle zadržati na povišenim razinama dulje razdoblje nego što se očekuje.

Optimističniji analitičari procjenjuju da bi Fed mogao početi smanjivati kamate već u ožujku, dok oni realniji to očekuju polovicom iduće godine.

I europske su burze snažno porasle u studenom – Stoxx indeks 600 najvažnijih europskih dionica porastao je gotovo 6 posto.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Azijski MSCI indeks porastao je, pak, u studenom više od 7 posto, što je njegov najveći mjesečni skok od siječnja.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks 47 najvećih svjetskih burzi porastao je prošloga mjeseca gotovo 9 posto, nakon tri mjeseca pada.