TRŽIŠTE KAPITALA

Wall Street porastao uoči izvješća o inflaciji u SAD-u

12.07.2023 u 07:45

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da će novo izvješće pokazati da inflacijski pritisci u SAD-u i dalje popuštaju. Dow Jones ojačao je 0,93 posto, na 34.261 bod, dok je S&P 500 porastao 0,67 posto, na 4.439 bodova, a Nasdaq indeks 0,55 posto, na 13.760 bodova

Rast indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da će izvješće o potrošačkim cijenama u lipnju, koje će biti objavljeno u srijedu, pokazati da inflacijski pritisci u SAD-u i dalje popuštaju. U četvrtak će, pak, biti objavljeno izvješće o proizvođačkim cijenama u lipnju. O tim će podacima, među ostalim, ovisiti daljnje odluke američke središnje banke o kamatama.

Ovih je dana nekoliko dužnosnika Feda poručilo da će trebati dodatno povećati kamate kako bi se suzbila inflacija, ali i da se bliži kraj ciklusu podizanja kamata.

Na sjednici u lipnju čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene dok se ne vidi kako će dosadašnje zaoštravanje monetarne politike utjecati na gospodarstvo i inflaciju. Analitičari smatraju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici ovoga mjeseca dodatno povećati kamate za 0,25 postotnih bodova.

Među najvećim su dobitnicama jučer bile dionice u energetskom sektoru, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte.

Znatno su porasle i cijene dionica banaka jer se ulagači nadaju da će kvartalni poslovni rezultati banaka biti dobri, s obzirom da su u posljednjih godinu dana znatno porasle kamatne stope.

Sezona objava poslovnih rezultata banaka i kompanija u drugom tromjesečju počinje krajem ovoga tjedna.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom kvartalu bile 6,4 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 posto, na 7.282 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,75 posto, na 15.790 bodova, a pariški CAC 1,07 posto, na 7.220 bodova.