SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street porastao drugi dan zaredom, azijske burze ga prate

19.05.2023 u 07:27

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi znatno porasli drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju da bi se u Washingtonu do kraja tjedna mogao postići dogovor o povećanju državnog zaduživanja. Dow Jones ojačao je 0,34 posto, na 33.535 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,94 posto, na 4.198 bodova, a Nasdaq indeks 1,51 posto, na 12.688 bodova

Rast indeksa drugi dan zaredom ponajviše se zahvaljuje vijestima da bi do kraja tjedna demokrati i republikanci mogli postići dogovor o povećanju državnog zaduživanja, pa bi Kongres idućega tjedna mogao podržati taj dogovor. Time bi se izbjegla situacija da država ne može financirati rad saveznih službi.

„Posljednja dva dana sve se vrti oko dogovora o zaduživanju. Predstavnici obje stranke poručuju da je dogovor moguć do kraja tjedna, pa bi se u Kongresu idućega tjedna mogla glasati o tome”, kaže Anthony Saglimbene, strateg u tvrtki Ameriprise Financial.

Pozitivno su na tržište utjecali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati Walmarta. Dionica najvećeg američkog trgovačkog lanca poskupila je 1,3 posto, a to je potaknulo i cijene dionice u cijelom trgovačkom sektoru. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,25 posto, na 7.742 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,33 posto, na 16.163 boda, a pariški CAC 0,64 posto, na 7.446 bodova.

Azijske burze prate rast Wall Streeta

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle drugi dan zaredom, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula najviše razine u dva mjeseca.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,1 posto i na putu je tjednog dobitka.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,9 posto i dosegnuo najvišu razinu od 1990. godine.

Cijene dionica u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,1 i 0,7 posto, dok su u Hong Kongu pale gotovo 1 posto.

  • +3
Wall Street Izvor: Profimedia / Autor: Johannes EISELE / AFP / Profimedia

Tako azijska tržišta prate jučerašnji rast Wall Streeta drugi dan zaredom. Dow Jones ojačao je 0,34 posto, dok je S&P 500 porastao 0,94, a Nasdaq indeks 1,51 posto.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje vijestima da bi do kraja tjedna demokrati i republikanci mogli postići dogovor o povećanju državnog zaduživanja, pa bi Kongres idućega tjedna mogao podržati taj dogovor.

Time bi se izbjegla situacija da država ne može financirati rad saveznih službi.

„Posljednja dva dana sve se vrti oko dogovora o zaduživanju. Predstavnici obje stranke poručuju da je dogovor moguć do kraja tjedna, pa bi se u Kongresu idućega tjedna mogla glasati o tome”, kaže Anthony Saglimbene, strateg u tvrtki Ameriprise Financial.

Dolar najjači u dva mjeseca, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla treći dan zaredom, pa se kreće oko najviših razina u dva mjeseca.

To se zahvaljuje porukama dvaju dužnosnika Feda da inflacija u SAD-u ne popušta dovoljno brzo da bi središnja banka prestala podizati kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 103,46 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,86 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 137,50 na 138,40 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0775 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0840 dolara.

Cijene su nafte, pak, nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,73 posto, na 76,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,68 posto, na 72,40 dolara.