OŠTAR PAD

Wall Street katastrofalno počeo godinu, posebno su stradale dionice u ovom sektoru

01.02.2022 u 08:02

Bionic
Reading

Američko tržište dionica pretrpjelo je najgori početak godine od izbijanja globalne financijske krize.

Za ovakav pad najviše se mogu kriviti prijetnju porasta kamatnih stopa, usporavanje rasta korporativnih prihoda i geopolitičke napetosti.

Indeks S&P 500 pao je u siječnju 5,3 posto, što je njegov najveći mjesečni pad od početka pandemije koronavirusa u ožujku 2020. i najslabiji siječanj od duboke globalne financijske krize 2009. godine.

Referentna vrijednost blue chip indeksa bila je na pravom putu za još lošiju izvedbu - prošlog tjedna bližila se najgorem siječnju u povijesti - sve do oporavka od 4 posto u zadnja dva dana trgovanja u mjesecu u petak i ponedjeljak.

Investitori se u ostatku godine pripremaju za veću volatilnost.

Čelnici odjela za više sredstava upravitelja fonda Franklina Templetona, na primjer, obično se sastaju jednom mjesečno kako bi prilagodili koliko izdvajaju za različite vrste imovine. Ali odlučili su se početi sastajati tjedno kako bi osigurali da mogu dovoljno brzo odgovoriti na volatilnost.

"Bit će to takva godina - vjerujemo da će zahtijevati okretniji pristup raspodjeli imovine", rekao je Wylie Tollette, voditelj rješenja za klijente Franklin Templeton Investments.

Rasprodaja u siječnju započela je u tehnološkom sektoru, gdje bi porast kamatnih stopa mogao negativno utjecati na mnoge tvrtke. Federalne rezerve šalju takve signale kao odgovor na rastuću inflaciju. Prošlog tjedna Jay Powell, predsjednik Feda, naznačio je da će prvo povećanje stope u ožujku biti sasvim sigurno, te je odbio isključiti agresivan slijed povećanja koji će uslijediti.

Više stope smanjuju vrijednost koju investitori pridaju budućoj zaradi, pogađajući cijene tvrtki koje se oglašavaju ulagačima obećavajući dugoročniji rast. Indeks Nasdaq Composite s visokim tehnološkim značajem pao je 9 posto, što je njegov najgori pad u jednom mjesecu od studenog 2008.

Kako američke tvrtke izvještavaju o rezultatima u četvrtom tromjesečju, očekuje se i usporavanje rasta zarade nakon prošle godine, kada su ih potaknule usporedbe sa slabom 2020.

Dok su investitori mjesecima vagali o rastućim stopama i usporavanju rasta, proteklih nekoliko tjedana imaju i dodatnu komplikaciju: prijetnju ratom u Ukrajini.

Poznato je da je geopolitičke rizike teško procijeniti na tržištima dionica, ali nekoliko ulagača je Financial Timesu reklo da su rastuće napetosti zbog potencijalne ruske invazije pomogle širenju slabosti tehnoloških dionica na šire tržište u drugoj polovici siječnja.

“Situacija u Ukrajini je ono što ju je dovelo od nečega što je bilo stvarno usredotočeno na područja osjetljiva na stope do više rasprodaje rizika od rizika”, rekao je Tim Murray, strateg tržišta kapitala u T Rowe Priceu.

Čak i bez rata, produljeni zastoj, uključujući potencijalne sankcije Rusiji, mogao bi dodatno potaknuti globalne cijene energije u trenutku kada se gospodarstva već bore s ukrotivanjem inflacije.