drvna biomasa

Vukovarsko kogeneracijsko postrojenje ENNA grupe bit će dovršeno do kraja listopada

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 21.08.2018 15:31
  • Objavljeno 21.08.2018 u 15:31
Vukovarsko kogeneracijsko postrojenje ENNA grupe bit će dovršeno do kraja listopada

Vukovarsko kogeneracijsko postrojenje ENNA grupe bit će dovršeno do kraja listopada

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Radilište kogeneracijskoga postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije iz biomase koje se gradi u Vukovarskoj gospodarskoj zoni obišli su u utorak vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i direktor investicija u ENNA grupi Damir Kurtović i najavili da će postrojenje biti završeno do kraja listopada i otvoreno u studenome ove godine

"Kogeneracijsko postrojenje proizvodit će električnu i toplinsku energiju iz drvne biomase, a predviđeno je da se iz postrojenja 'ENNA biomasa Vukovar' za oko osam tisuća sati sati rada godišnje dobije 495 kilowata električne i jedan megavat toplinske energije“, istaknuo je Kurtović.

Dodao je da će se najveći dio proizvedene električne energije, oko 93 posto, plasirati u mrežu HEP-a na osnovu ugovora o otkupu električne energije s Hrvatskim operaterom tržišta energije (HROTE) dok će se preostalih sedam posto koristiti za vlastite potrebe i opću potrošnju na objektu kogeneracije.

Oko 50 posto proizvedene toplinske energije, rekao je Kurtović, utrošit će se na području postrojenja za sušenje drvnih sječki, a preostala proizvedena toplinsku energiju plasirat će se vanjskim potrošačima u Vukovarskoj gospodarskoj zoni.

Postrojenje je počelo raditi koncem lipnja ove godine i u njega će oko 25 milijuna kuna uložiti Prvo plinarsko društvo, tvrtke u sastavu ENNA grupe, a u postrojenju će u prvo vrijeme raditi četiri radnika.

  • +10
  • +7

Vukovar

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

Po Kurtovićevim riječima, biomasa potrebna za rad kogeneracijskoga postrojenja u cijelosti je osigurana za iduću godinu, a u preliminarnim razgovorima i za narednih pet godina.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo što je Gospodarska zona zaživjela, a njezino stavljanje u funkciju ocijenio je i kao najvažniji otezom u svom mandatu.

"Posebno raduje interes novih investitora za parcele u Gospodarskoj zoni i vjerujem da ćemo ubrzo na ovom mjestu svjedočiti otvaranju novih pogona i novih radnih mjesta“, rekao je Penava.

Vukovarska gospodarska zona prostire se na 33 hektara, do sada je zauzeto i izgrađeno oko 60 posto površine zone u kojoj trenutačno radi oko 300 zaposlenih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!