TRGOVAC PLINOM

Vujnovac ne staje, njegov PPD lani ubrao četiri milijarde kuna

01.04.2016 u 10:03

Bionic
Reading

Strelovit rast Prvog plinarskog društva (PPD) ne posustaje. U 2015. taj najveći domaći distributer i trgovac prirodnim plinom ostvario je prihod od 3,9 milijardi kuna, što je povećanje od 25 posto u odnosu na 2014. Snažno je skočila i bruto dobit na 268 milijuna kuna, dok je godinu prije iznosila 149 milijuna kuna

Poslovne rezultate predstavila je u četvrtak vrhuška PPD na čelu s predsjednikom Uprave i vlasnikom Pavlom Vujnovcem. U njegovoj pratnji bili su financijski direktor Damir Spudić, direktorica zadužena za nabavu plina Ivana Ivančić te direktorica za veleopskrbu Antonija Glavaš

Odlično raspoloženi PPD-ovci istaknuli su kako je njihova grupacija - čine je 20 tvrtki od kojih je krovna Energia naturalis - nastavila u istom tempu kao i zadnjih nekoliko godina.

Bivša Vrdoljakova pomoćnica konzultantica Vujnovcu

Osim što odlično posluje Vujnovac i dalje jača stručnu ekipu u PPD-u. Nova akvizicija je Sabina Škrtić, bivša pomoćnica ministra gospodarstva, koja za sad figurira kao vanjska konzultantica. Iza Škrtić je bogata poslovna karijera. Vodila je odjele ljudskih potencijala u TDR-u, Adrisu i HRT-u. Bila je osoba od najvećeg povjerenja Ivana Vrdoljaka, a jedno vrijeme se spominjala i kao nova šefica HEP-a.

'Napravili smo snažan iskorak, a spremamo se i za novi', naglasio je Spudić.

Dosad su ti iskoraci bili impozantni. Od 2012. kad je krenula liberalizacija tržišta plina do 2015. prihodi PPD su porasli više od deset puta.

Sada im je glavni cilj, rekao je Vujnovac, diverzificirati poslovanje i postati snažna regionalna energetska kompanija. Trenutačno su prisutni na tržištima Mađarske, Slovenije, Makedonije i Srbije. Lani su u inozemstvu uprihodili 405 milijuna kuna od čega je većina došla od trgovine električnom energijom u Sloveniji.

PPD je u Luci Ploče, čiji su suvlasnici, u prvoj fazi gradnje terminala za naftne derivate i ukapljeni naftni plin. Ukupna je investicija vrijedna oko 125 milijuna eura, a partner im je VTTI, jedan od najvećih operatora i vlasnika terminala za skladištenje naftnih derivata u svijetu.

Vujnovac s nestrpljenjem čeka i rasplet oko Petrokemije. PPD je jedan od četiri ponuđača za preuzimanje posrnule kutinske tvrtke. Obvezujuću ponudu su predali još Ina, mađarski MET i ruski Rosnefegazstroy. Vlada bi odluku trebala donijeti do kraja lipnja.

PPD je uz Ininu tvrtku Prirodni plin glavni ospkrbljivač Petrokemije. Procjenjuje se da im kutinska tvornica duguje nekoliko stotina milijuna kuna, a Ina i PPD svoja potraživanja žele pretvoriti u vlasnički udio.

Tko je Pavao Vujnovac?

Ekonomist po struci Vujnovac se u PPD-u zaposlio 2006. Tada je tvrtka bila u vlasništvu njemačkog E.ON-a. Brzo je napredovao sve do direktora prodaje. Kad su se Nijemci 2010. odlučili povući iz Hrvatske Vujnovac je preuzeo dugovima opterećeno poslovanje. I dalje je bio u vezi s središnjicom E.ON Ruhrgasom, preko čije je tvrtke u Mađarskoj za hrvatsko tržište nabavljao plin uglavnom od ruskog Gazproma. Nakon povlačenja E.ON-a i iz Mađarske PPD je nastavio kupovati plin, ali sada direktno od Rusa s kojima i dan danas uspješno surađuje. Do uzleta PPD dolazi liberalizacijom domaćeg tržišta plina, što neki povezuju s bivšim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom čiji je Vujnovac prijatelj. Međutim, liberalizacija je krenula još za HDZ-ove Vlade, a prvi ministra gospodarstva u Kukuriku Vladi nije bio Vrdoljak već Radimir Čačić.