PRIPREMAJU SE MJERE

Vučković o širenju afričke svinjske kuge: 'Radi se o ljudskoj pogrešci'

18.07.2023 u 20:10

Bionic
Reading

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a da je epidemiološko istraživanje pokazalo da se širenje svinjske afričke kuge pripisuje ljudskoj pogrešci, odnosno da je nisu unijele divlje svinje

Svinjska afrička kuga u Hrvatskoj je potvrđena na 112 gospodarstava. Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u subotu da je zbog širenja svinjske afričke kuge stupilo na snagu novo Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja te bolesti.

Ministrica Vučković rekla je za HRT da je svinjska afrička kuga vrlo ozbiljna bolest te da se poduzimaju brojne mjere kako bi se suzbilo širenje te bolesti.

'Ministarstvo je godinama poduzimalo već brojne mjere koje se odnose na kategorizaciju, financiranje dvostrukih ograda, na suradnju s ovlaštenicima, posjednicima, na edukaciju i na uzorkovanje. Bolest je potvrđena 26. lipnja. Zona ograničenja je cijela Vukovarsko-srijemska županija. Bez ikakve namjere da se upire prstom, epidemiološko istraživanje je pokazalo da je u Hrvatskoj riječ o ljudskoj pogrešci. To znači da bolest nije unesena putem divljih svinja, i to je definitivno potvrđeno epidemiološkim istraživanjem', istaknula je ministrica Vučković.

Ministrica je istaknula da je s današnjim danom potvrđena bolest na 112 gospodarstava. 'Na području Drenovaca je bolest u 81 gospodarstvu, a još 10 na području Gunje. To je to prvo žarište, prvi slučaj. Više od 80 posto je riječ o istom žarištu', dodala je.

Govoreći o potezima ministarstva, kazala je da je danas objavljena nova naredba koja podrazumijeva da se u zoni ograničenja svinje mogu držati samo na gospodarstvima koje imaju kategoriju tri i četiri, odnosno one kategorije koje poštuju sve biosigurnosne zahtjeve.

'Biosigurnosni zahtjevi su postavljeni još 2009. godine. U mandatima ove Vlade plaćali smo i kategorizacije, financirali dvostruke ograde, činili sve što možemo da povećamo, poboljšamo biosigurnosne uvjete. Tu imamo pomak, pa je 25 posto gospodarstva prešlo u višu kategoriju', rekla je Vučković za HRT

Svježe podatke o tome koliko je do sada svinja eutanizirano trenutačno nema. Svjesna je da su eutanazije životinja vrlo stresne za posjednike životinja. 'Prvo što želim reći je da smo mi već pripremili zaključke o mjerama pomoći koje će biti na Vladi ovaj tjedan. Pomoći ćemo financiranjem naknade', dodaje.