PODACI DZS-a

Vrijednost građevinskih radova porasla je u prvom tromjesečju za sedam posto, a novih narudžbi za 16,5 posto

02.06.2022 u 15:03

Bionic
Reading

Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u prvom je tromjesečju porasla za sedam posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi je veća za 16,5 posto, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS)

Vrijednost novih narudžbi u prvom kvartalu ove godine iznosila je 7,1 milijardu kuna, od čega se 3,7 milijardi odnosi na zgrade, a 3,4 milijarde kuna na ostale građevine.

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u prvom je tromjesečju iznosila 7,3 milijarde kuna, od čega se 5,1 milijarda odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 2,2 milijarde kuna na radove s podizvođačima.

Po podacima DZS-a, vrijednost utrošenoga građevinskog materijala, gotovih proizvoda za ugradnju, goriva i energije u prvom je tromjesečju ove godine iznosila 1,6 milijardi kuna. 

Statistika za radove obavljene s vlastitim radovima pokazuje da je 51,2 posto radova izvršeno na zgradama, a 48,8 posto na ostalim građevinama (prometna infrastruktura, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi i sl.).

Prema vrstama radova, 69,1 posto radova izvedeno je na novogradnjama, a 30,9 posto se odnosi na ostale radove (rekonstrukcije, popravci i održavanje postojećih građevina).