MILIJARDE ZA BRODOGRADILIŠTE

Vrdoljak: Čeka se revizija ugovora o Brodosplitu

21.05.2015 u 15:36

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u četvrtak je najavio reviziju ugovora o prodaji i prijenosu dionica Brodograđevne industrije Split, koji je sa samoborskim DIV-om potpisan u veljači 2013. godine

‘Analiziramo sve, događanja u Brodosplitu i ispred nas je vrijeme revizije ugovora’, rekao je Vrdoljak odgovarajući na novinarsko pitanje o stanju u Brodosplitu.

Vrdoljak je kazao kako je danas bila i sjednica Nadzornog odbora Brodosplita. Ministarstvo u tom tijelu predstavlja Tomislav Pokaz koji je, nakon sjednice Nadzornog odbora, novinarima izjavio kako će revizija ugovora uslijediti nakon promjene programa restrukturiranja.

‘Revizija ugovora ide nakon što se usuglasi, odnosno donesu određene promjene programa restrukturiranja. Ugovor se veže na program restrukturiranja tako da će se u tom smislu onda mijenjati i ugovor’, rekao je Pokaz.

Na upit hoće li nakon revizije ugovora biti manji iznos državne potpore Brodosplitu, Pokaz je kazao: ‘Mislim da se u tom dijelu neće dirati, neke druge stvari su u pitanju’.

Po njegovim riječima, trenutačno su u tijeku razgovori o programu restrukturiranja Brodosplita.

‘Svi moramo shvatiti da je proces restrukturiranja veoma dugotrajan i kompliciran proces i sve strane moraju aktivno participirati u tome. Mi smo s te strane konstruktivni partner koji se trudi pomoći Brodosplitu da postigne održivost poslovanja’, kazao je Pokaz. Vjeruje da će program restrukturiranja Brodosplita biti usuglašen do lipnja ili tijekom lipnja.

Predstavnici Vlade i samoborskog DIV-a su krajem veljače 2013. potpisali Ugovor o prodaji i prijenosu dionica Brodograđevne industrije Split, kojim je DIV kupio 99,78 posto dionica Brodosplita za 3,7 milijuna kuna te se obvezao provesti odobreni program restrukturiranja.

Ugovor i program restrukturiranja sadrže i dogovorenu dinamiku plaćanja troškova restrukturiranja novog vlasnika i države tijekom pet godina, a koji su, prema podacima iznijetim tijekom potpisivanja ugovora, sveukupno procijenjeni na više od 13 milijardi kuna. Pokaz je novinarima rekao i kako je na današnjoj sjednicu Nadzornog odbora Uprava Brodosplita izvjestila o događajima koji su se u zadnje vrijeme dogodili.

‘Mi smo tu informaciju primili k znanju’, kazao je, ne precizirajući o kojim ‘događajima’ je riječ te najavljujući kako će tijekom dana biti objavljeno priopćenje Nadzornog odbora o sjednici.

Po Pokazovim riječima, na sjednici Nadzornog odbora Brodosplita bilo je riječi i o financijskim rezultatima, a na novinarski upit posluje li Brodosplit pozitivno ili u minusu odgovorio kako to ne može komentirati dok ne dobije revidirano izvješće.

‘Različite brojke se pojavljuju, tek po uvidu u izvješće moći ćemo dati značajniji komentar tog izvješća’, kazao je.

Odgovarajući na upit u vezi poslova Brodosplita, Pokaz je kazao kako ono što im je prezentirano, što vide i dobiju iz knjige narudžbi, pokazuje da u knjizi postoji određeni broj naručenih brodova te da imaju informaciju da su novi poslovi pred ugovorom.

Ministar Vrdoljak i Pokaz u četvrtak su u HGK - županijskoj komori Split sudjelovali na predstavljanju mogućnosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova za istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije i regionalnih potpora u okviru Operativnog plana provedbe industrijske strategije RH 2014.-2020.