RESTRUKTURIRANJE NAPREDUJE

Vraća se povjerenje ulagača u Ingru

26.05.2011 u 15:31

Bionic
Reading

Nakon što je Ingra objavila dnevni red glavne skupštine na kojoj bi se 7. srpnja među ostalim trebala donijeti odluka o pokrivanju prošlogodišnjeg gubitka teškog 89,93 milijuna kuna, i to iz kapitalnih rezervi, u četvrtak je uslijedilo intenzivno trgovanje ovom dionicom koje se već u prijepodnevnim satima približilo iznosu od dva milijuna kuna. A to nije malo ako se u obzir uzme sveprisutna letargija na domaćem tržištu

Inače, 2010. bila je jedna od najtežih za Ingru kojoj su lani prihodi prepolovljeni. Da bi se pokrili gubici prepolovljen je temeljni kapital sa 300 na 150 milijuna kuna, a potom su vjerovnici dokapitalizirali Ingru sa 120,9 milijuna kuna pristavši nakon teških pregovora pretvoriti potraživanja u uloge.

Za financijsko restrukturiranje Ingre angažirana savjetnička tvrtka Caper, čiji je direktor Željko Perić privremeno preuzeo funkciju člana Uprave na okvirno godinu dana.

U razgovoru za www.banka.hr Perić je izrazio optimizam u pogledu budućnosti Ingre i potvrdio da se restrukturiranje s ciljem oporavka tvrtke odvija prema planu te da se može reći da je već došlo u zrelu fazu realizacije

'Radimo punom parom na mnogim područjima – financijskom restrukturiranju, redefiniranju strategije i internoj reorganizaciji, a tražimo i kadrovska pojačanja u svim segmentima', kazao je Perić, no nije precizirao koje profile stručnjaka traže. Na zamolbu da komentira pojačan interes investitor za Ingrinu dionicu, Perić je kazao kako se čini 'da su neke informacije ipak pale na plodno tlo'.

Potvrdio je i da bi ovogodišnji prihodi Ingre, kao što je već ranije objavljeno, trebali biti na razini lanjskih koji su iznosili 305,9 milijuna kuna, ali bi trebala biti povećana profitabilnost. Odnosno, kazao je Perić, ovogodišnji bi gubitak trebao biti daleko manji

No bolji rezultat neće biti posljedica poboljšanja stanja u sektoru graditeljstva u Hrvatskoj, jer napomenuo je, tu se ne očekuju bitne promjene.

Ingra je i u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom koji je iznosio 13 milijuna kuna. No on je ipak bio dva milijuna manje nego u istom lanjskom razdoblju zahvaljujući rastu 28-postotnom rastu prihoda ostvarenom uglavnom sektoru graditeljstva i domaćem tržištu, ali i strogoj kontroli troškova.

Kad je riječ o rezultatima za drugo ovogodišnje tromjesečje, na njih će utjecati 25 milijuna kuna prihoda od prodaje stambeno-poslovnih prostora u Dvorima Lapad i na zagrebačkom Srebrnjaku

Tijekom drugog tromjesečja 2011. očekuje se i primopredaja HE Lešće na kojoj su završeni svi radovi i puštena je u probni pogon.

U travnju ove godine Ingra je sklopila novi 5,8 milijuna eura vrijedan posao rehabilitacije hidroelektrane Haditha u Iraku koji će trajati dvije godine.

Sredinom svibnja ponovo je došlo do manje dokapitalizacije Ingre, kojom je nešto smanjena njezina izloženost po aktivnim tranšama komercijalnih zapisa na ukupno 48,5 milijuna. Naime, imatelji komercijalnih zapisa svoja potraživanja dijelom pretvorili u ulog.