A POLA FONDOVA U GUBITKU

Vodećih 10 menadžera hedge fondova lani zaradilo 10 milijardi dolara

12.05.2016 u 07:39

Bionic
Reading

Skupina od 10 vodećih menadžera američkih hedge fondova prošle je godine zaradila više od 10 milijardi dolara nakon što su svojim kompanijama osigurali ogromne profite u uvjetima snažnih oscilacija na financijskim tržištima, pokazuje izvješće Alpha Magazinea

Prvo mjesto na ljestvici sa zarađenih po 1,7 milijardi dolara u samo jednoj godini dijele Kenneth Griffin iz fonda Citadel i James Simmons iz Renaissance Technologies'a, pokazuje godišnja lista američkog časopisa.

Iznos od milijardu dolara premašili su i Raymond Dalio iz Bridgewater Associatesa i David Tepper iz Appaloosa Managementa, koji su zaradili po 1,4 milijarde dolara, te Israel Englander iz Millennium Managementa sa zarađenih 1,15 milijardi dolara.

Autori članka navode i imena istaknutih menadžera koji se ove godine nisu pojavili na popisu, uključujući Johna Paulsona iz Paulson & Co.-a, Leona Coopermana iz Omega Advisorsa i Daniela Loeba iz Third Pointa. Njihovi su fondovi prošlu godinu završili s gubitkom, napominju u Alpha Magazineu.

Među 10 vodećih nisu ni Nelson Peltz ni Bill Ackman.

Srednja je vrijednost zarade 25 fondovskih 'glavešina' u 2015. iznosila 275 milijuna dolara, što je najmanji iznos u pet godina.

Otprilike polovina svih hedge fondova zaključila je prošlu godinu s gubitkom, uključujući i S&P 500 koji je prethodne tri godine zaključio u plusu, napominju u Alpha Magazineu.