višak 25.000 radnika

Vlasnik Ericssona Nikole Tesle priprema masovna otpuštanja

17.08.2017 u 13:23

Bionic
Reading

Švedski proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson mogao bi otpustiti oko 25.000 radnika izvan matične Švedske u sklopu programa štednje, izvijestio je u četvrtak švedski dnevnik Svenska Dagbladet, pozivajući se na anonimne izvore iz kompanije

Iz švedske su kompanije u srpnju najavili da će ubrzati provedbu mjera štednje kako bi do sredine iduće godine ostvarili zacrtani cilj i udvostručili prošlogodišnju temeljnu operativnu maržu od šest posto. Dodali su i da u istom roku namjeravaju smanjivati troškove za najmanje 10 milijardi kruna (1,2 milijarde dolara) godišnje.

U Ericssonu su najavili da će uštede provesti prvenstveno u sektoru usluga i u stavci zajedničkih troškova, dok će odjel istraživanja i razvitka ostati uglavnom pošteđen.

Tvrtka se sučeljava sa sve žešćom konkurencijom, uključujući kineski Huawei i finsku Nokiju, kao i sa slabljenjem potražnje na tržištima u nastajanju te padom potrošnje telekomunikacijskih operatera s obzirom na to da će mreže nove generacije ući u široku primjenu tek za nekoliko godina.

Svenska Dagbladet piše da nije jasno hoće li planiranja otpuštanja obuhvatiti i radnike u dijelu poslovanja s medijima koji će biti predmet strateške revizije a analitičari procjenjuju da će ga grupa prodati.

 

  • +2
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je tvrtku Ericsson Nikola Tesla Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić / CROPIX

"Ericsson nije precizirao koji će točno odjeli odnosno tržišta biti obuhvaćeni otpuštanjima. Prerano je za navođenje konkretnih mjera odnosno za isključivanje bilo koje zemlje", naveo je Ericsson u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici.

Ericsson zapošljava oko 109.000 radnika.