VILA U CENTRU ZAGREBA

Vlahović mami arhitekte da mu osmisle rezidenciju

07.04.2015 u 11:56

Bionic
Reading

Nakon što je nedavno objavljeno da Ante Vlahović, vodeći dioničar i predsjednik Uprave rovinjske Adris grupe, u centru Zagreba gradi rezidencijalnu vilu, u utorak je putem dnevnih novina objavio natječaj u kojem poziva arhitekte da mu osmisle idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje za vilu u Preradovićevoj ulici za što je osigurao nagradni fond od čak 110 tisuća kuna

Kako doznajemo od ovlaštenog arhitekta za provedbu natječaja Miljenka Bernfestaza sve investicije u centralnoj zoni Zagreba ulagač mora provesti javni poziv za idejno rješenje sukladno važećim pravilnicima. 'Nagradni fond ovisi o visini investicije, a što je ona veća, nagrađuje se više radova', objasnio nam je Bernfest.

Zanimljivo je tako da će, iako će izabrati jedno rješenje, Ante Vlahović nagraditi četiri ideje. Prvonagrađeni arhitekt će dobiti 44 tisuće kuna, drugi najbolji 33 tisuće kuna, treći 22 tisuće kuna, a četvrtom će biti uručeno 11 tisuća kuna. Rok za predaju natječajnih radova je 12. lipnjaa radove će stručni žiri ocijeniti najkasnije do 20. lipnja.

Vlahović će održati i izložbu svih prispjelih radova, i to u roku od mjesec dana nakon što ocjenjivački sud donese konačnu odluku.

Ono po čemu Vlahovićev natječaj odskače od uobičajenih jest i to da sam, po svom izboru, poziva tri ciljana arhitektonska studija da se jave na natječaj, i to: Jedanjedan arhitekturu, Vedrane Ergić koja je projektirala upravnu zgradu Adrisa, Studio Up iz Zagreba te Suoto Moura Arquitetcos iz Portugala. Njima je zagarantirano obeštećenje troška od 30 tisuća kuna u startu neovisno o tome prođu li na natječaju.

Da prvi čovjek Adrisa planira graditi rezidencijalnu vilu u samom centru Zagreba, bilo je vidljivo iz dokumentacije Grada Zagreba s kraja ožujka, a prema pisanju Jutarnjeg lista, riječ je o stambenom objektu na četiri etaže s bazenom i saunom te reprezentativnim ulazom u građevinu s oko 800 metara kvadratnih.

Sve će se to graditi na lokaciji sadašnjeg privatnog parkirališta u Preradovićevoj 11 gdje je nekad bio kultni zagrebački restoran Drina, a koji je prije desetak godina kupio Milorad Radovanović Braco, vlasnik tvrtke Euroline i nekadašnji zastupnik Daimlera AG za Hrvatsku. Euroline je uskoro završio u stečaju, a atraktivni prostor prošlog je ljeta završio na javnoj dražbi. Prodavao se za 6,2 milijuna kuna.

Toliko iznosi i investicijska vrijednost nove vile: u natječaju za idejno rješenje navodi se da je ukupno ulaganje teško šest milijuna kuna.