mišljenje stručnjaka

'Vladine mjere su dobre, ali za šest mjeseci bit ćemo u sličnoj situaciji'

15.09.2023 u 10:57

Bionic
Reading

Na sjednici Vlade u četvrtak prihvaćen je peti paket mjera. U sljedećih šest mjeseci te bi mjere trebale zaštititi građane i gospodarstvo od rasta cijena

'Koliko će mjera zaštiti standard svih nas to je pitanje. Kada kupujemo jabuke po povoljnim cijenama, rečeno je da je to gala jabuka. Kada odete na tržnicu, dosta je teško da ćete naći gala jabuku tako da doseg administrativnih mjera uvijek je upitan', rekao je ekonomski analitičar dr. sc. Mladen Vedriš za HRT.

Dodao je da će sigurno za nekih desetak proizvoda kao što su šećer, brašno i ulje lakše biti pratiti cijena.

'Međutim, mi kao potrošači u našoj gami proizvoda imamo na desetke proizvoda i teško se fokusirati da će naš životni standard biti zaštićen s ovih nekoliko, a pogotovo može li to učiniti dramatične učinke na naše kućne budžete', kazao je.

Rekao je da trgovci imaju jednostavan alat da pomaknu marže s onih proizvoda gdje su limitirane.

'U svakoj trgovini imate tisuće artikala, znači ukoliko samo malo na određeni broj asortimana proširite te marže, bez problema možete isfinancirati razliku s tim proizvodima', objasnio je.

Kod banaka, Vedriš je rekao da postoji dvojaka politika.

'S jedne strane povećanje kamata nastoji se obeshrabriti, korištenje kredita, ulaganje u investicije, a s druge strane nastoji se bankama dati mogućnost da dio viška te gotovine likvidnih sredstava koje ne plasira negdje spremi. To je uglavnom na računima središnjih banaka gdje se ostvaruju visoki iznosi profita', rekao je.

Dodao je da je drugo pitanje tržište. Naime, ako nema potražnje za tržištima, banke imaju višak likvidnosti.

'Kada bi se tržišni depoziti počeli povlačiti, onda bi ga nastojali zadržati s većim kamatama. U situaciji dok građani zbog inflacije i sigurnosti nemaju opcije kuda s tim sredstvima, oni jednostavno nisu prisiljeni i nemaju ekonomskog, tržišnog motiva podizati kamatu', kazao je.

Što se tiče mjere cijene energenata, Vedriš je rekao da bi se ta mjera mogla pokazati dobra za građane i male poduzetnike, ali možda i za državu.

'Rast cijena energenata koji je bio u onome proteklom razdoblju kada se mjera donosila, danas nije ista. Razlike u cijeni su 7 do 8 puta kod plina. Čak vidite da veliki poduzetnici neće biti ni u potrebi dobivati poticaje jer su cijene povoljnije', objasnio je.

Rekao je da su mjere dobre, ali je pitanje jesu li dovoljne.

'Je li to jednokratna pomoć, pomoć koja ide roditeljima, dječji dodatak socijalnim skupinama. Nije li se u moglo ići s financijske strane hrabrije, jer imate kontra poziciju s prihodima koji se povećavaju i tu je odgovor otkuda financirati plivajuće trošarine, znači ne uzeti od, nego što je po pravilu inflacije, vratiti onim od kojih ste to uzeli'.

Rekao je da su interventne mjere dobre, ali da se ne može dovijeka živjeti na njima.

'U određenom trenutku morate osposobiti ekonomiju i društvo, da se može organizirati vlastiti život, vlastitim prihodima na bazi vlastitog rada na bazi radnih mjesta koji to omogućuje', rekao je.

Dodao je da ovo što se sada događa može samo kupiti vrijeme za ozbiljne razgovore i ozbiljne poteze koji moraju vući.

Na pitanje hoćemo li za šest mjeseci biti u istoj situaciji, Vedriš smatra da ćemo biti u sličnoj.