veljko ostojić iz hut-a;

'Vladin paket mjera spriječio je ekstremni troškovni udar koji je prijetio turističkom sektoru'

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 08.09.2022 12:20
  • Objavljeno 08.09.2022 u 12:20
Veljko Ostojić

Veljko Ostojić

Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravlja paket mjera Vlade RH za ublažavanje udara rasta cijena energenata i predstavljene kompenzacijske mjere za građanstvo, javne ustanove i gospodarstvo

Ova je odluka nastavak politike pravovremenih i fokusiranih intervencija Vlade za lakše prevladavanje izvanrednih okolnosti u kojima se našlo gospodarstvo. Koliko je važna pravovremena reakcija najbolje je pokazala mjera očuvanja radnih mjesta tijekom covid krize, koja je turističkom sektoru omogućila spremnost za postizanje izuzetnih rezultata u protekle tri vrlo dobre turističke godine.

'Današnja odluka o donošenju mjera za sprečavanje rasta cijene energenata spriječila je ekstremni troškovni udar koji je prijetio ozbiljnim posljedicama po poslovanje kompanija u turističkom sektoru. U uvjetima kada još uvijek nisu nadoknađeni gubici pandemijske 2020. godine, spriječeno je ranije zatvaranje hotela, smanjenje prihoda, smanjenje broja zaposlenih te niz drugih negativnih posljedica. Prema procjenama Hrvatske udruge turizma, da Vlada nije donijela odgovarajuće mjere, sektor hotelijerstva bi zbog ranijeg zatvaranja objekata ove godine i kasnijeg otvaranja iduće godine zabilježio više od tri milijarde kuna manje prihoda, a posljedično državni proračun nešto manje od pola milijarde kuna manje PDV-a', poručio je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

U Hrvatskoj udruzi turizma naglašavaju da očekuju produženje trajanja mjere ograničenja cijene električne energije i nakon 31. ožujka jer će to biti ključno za planiranje i realizaciju uspješne turističke sezone 2023. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!