hrvatski zračni promet

Vlada za Croatiju Airlines i Trade Air izdvojila gotovo 600 milijuna kuna za domaći zračni prijevoz do 2026.

01.09.2022 u 13:05

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak odobrila proračunsko izdvajanje od 592,2 milijuna kuna za ugovaranje obveze obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza s Croatia Airlinesom i Trade Airom, za razdoblje od srpnja 2022. do ožujka 2026. godine

Tu suglasnost Vlada je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dala na temelju odluke o obvezi obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza za navedeno razdoblje, odnosno točnije od 4. srpnja 2022. do 28. ožujka 2026. Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture na Vladi je objasnio da je proveden natječaj za izbor prijevoznika za domaći linijski zračni promet, koji je bio objavljen krajem listopada 2021. godine.

"Natječajnu je dokumentaciju preuzelo pet prijevoznika, a ponude u roku dostavilo dva - Croatia Airlines i Trade Air, te je nakon utvrđivanja da su njihove ponude potpune i valjane ministarstvo odlučilo da se za obavljanje redovitog domaćeg zračnog linijskog prijevoza s tim tvrtkama za navedeno razdoblje sklope ugovori", kazao je Butković.

Naglasio je i da su financijska sredstva za naknadu navedenim zračnim prijevoznicima za obavljene redovitog zračnog prijevoza u skladu s obvezama javnih usluga u RH u 2022. osigurana u državnom proračunu.

U obrazloženju te odluke navodi se da su sredstva iz proračuna osigurana za 2022. i projekcijama za 2023. i 2024. u iznosu od 58,2 milijuna kuna, dok će potrebna sredstva za tu naknadu u razdoblju od 2023. do 2026. planirati i utvrđivati u državnom proračunu za pojedinu kalendarsku godinu na stavkama u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Većina od ukupnih 592,3 milijuna kuna za tu namjenu u razdoblju od iduće četiri godine ili 415,9 milijuna kuna odnosi se na ugovor s nacionalnim zračnim prijevoznikom Croatia Airlines, i to za linije Dubrovnik-Zagreb-Dubrovnik, Split-Zagreb-Split, Zagreb-Zadar-Pula-Zadar-Zagreb, Zagreb-Brač-Zagreb, Osijek-Dubrovnik-Osijek i Osijek-Split-Osijek.

  • +9
Konferencija za medije o remontu protupožarnih aviona Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Za ugovor s Trade Airom određeno je ukupno 176,3 milijuna kuna za linije Osijek-Zagreb-Osijek, Osijek-Pula-Split-Pula-Osijek, Osijek-Rijeka-Osijek, Rijeka-Split-Dubrovnik-Split-Rijeka, Rijeka-Zadar-Rijeka i Osijek-Zadar-Osijek.

Određena razdoblja su usklađena s ljetnim i zimskim prometnim sezonama te redovima letenja zračnih prijevoznika, koja se po međunarodnim standardima ne poklapaju s kalendarskom godinom, a tako utvrđene prometne sezone sastavni su dio i javnog natječaja prema kojem su ponuditelji morali pripremiti natječajnu dokumentaciju.