NOVA POSKUPLJENJA?

Vlada više neće moći utjecati na cijene energenata

06.09.2012 u 09:34

Bionic
Reading

Za četiri dana, 10. rujna, zatvara se javna rasprava o novom Zakonu o energiji – krovnom energetskom zakonu kojim se usklađujemo s EU-om, a koji hrvatskim potrošačima donosi potpuno nova pravila igre i, lako moguće, još više cijene energenata. Vlada RH, prije svega, na poskupljenje energenata – struje, plina, grijanja i ostalog – više neće moći utjecati kao do sada, odnosno neće ih moći odgađati, ublažiti, potpuno odbijati ili amenovati

Jedini regulator na tržištu postaje Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) kojoj će energetski subjekti, dakle HEP, Ina, toplane i ostali igrači, predlagati svoje cijene, poskupljenja, a ona ih prihvaćati ili odbijati. Ili, kako to i službeno stoji u prijedlogu novog zakona, donošenje cijene ili tarife prema metodologijama prenosi se s Vlade RH na energetske subjekte, uz odobrenje Hrvatske energetske regulatorne agencije. Sukladno pravilima EU-a, uvodi se međutim i kategorija zaštićenih kupaca – socijalnih slučajeva i onih s teškim zdravstvenim problemima koji će struju i plin te toplinsku energiju plaćati jeftinije.

Makar se od energetskih subjekata na tržištu neslužbeno može čuti da novi zakon nije i uvertira u nova poskupljenja energenata, jer, dapače, otvara vrata konkurenciji pa su zato moguća i pojeftinjenja struje, plina i ostalog, iz udruga za zaštitu potrošača upozoravaju da nas sigurno očekuju više cijene!

'Apsolutno! Zbog lošeg poslovanja energetski su subjekti nagomilali gubitke i sada će moći raditi što žele. HERA još uvijek nije ni blizu prave, neovisne regulatorne agencije koja će se suprotstaviti tome, što je već pokazala prilikom posljednjeg, svibanjskog poskupljenja električne energije i plina. Cijene su tada neopravdano visoko, ali i zakonski upitno povećane', kazao je Nenad Kurtović, predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača, u razgovoru za Novi list. Uz dolazak konkurencije, zahvaljujući kojoj bi cijene pale, on ne vjeruje. Kako pojašnjava, upravo su u svibnju zatvorena vrata HEP-ovoj konkurenciji jer su u cijeni struje poskupjele stavke za prijenos i distribuciju, koje mogu ostati isključivo državne, ali ne i stavka namijenjena proizvodnji odnosno opskrbi, u koje konkurencija može ući. S tako niskim cijenama ona za to neće imati interesa.

Najznačajnije poskupljenje, smatra Kurtović, može se očekivati na računima za grijanje.

'Do sada su odluku o zahtjevima toplana za poskupljenjem donosile lokalne samouprave, što više neće biti slučaj, već će o tome odlučivati HERA. Budući da je HEP Toplinarstvo unatrag šest godina nagomilalo gubitak od preko milijarde kuna, nema sumnje da će upravo u toplinarstvu biti i velikih poskupljenja', uvjeren je Kurtović.

Ulaskom u EU, kaže to i novi zakon, čeka nas uvođenje trošarina na električnu energiju i plin koje sada ne plaćamo, a koje će sigurno poskupjeti te usluge. Kad su u pitanju zaštićeni kupci, kaže prijedlog novog zakona, Vlada će utvrđivati kriterije za stjecanje tog statusa, kao i mjere zaštite radi njihove pouzdane opskrbe.

Status ugroženog kupca imat će primatelji socijalne pomoći, ali i osobe lošeg zdravstvenog stanja kod kojih može nastupiti ugroženost života ili zdravlja zbog ograničenja ili obustave opskrbe energijom, dakle priključeni na aparate i slično. Vlada će tek utvrditi opseg njihovih prava, primjerice hoće li uopće plaćati minimalni paket energenata, po kojim cijenama i tome slično.