ZATVORENA SJEDNICA

Vlada potiho smijenila direktora koji je prvi upozorio na viškove plina u HEP-u

21.09.2023 u 18:34

Bionic
Reading

Boris Abramović, dosadašnji direktor HROTE-a koji je prvi upozorio na viškove HEP-ova domaćeg plina koji se stvaraju i koji su poslije prodavani na aukcijama i po jedan cent, više nije na čelu te državne agencije.

Vlada je, naime, na zatvorenom dijelu sjednice Nadzornom odboru HROTE-a predložila njegova zamjenika Darjana Budimira za novog direktora i to na razdoblje od najdulje šest mjeseci, do imenovanja direktora na javnom natječaju. Riječ je HDZ-ovcu iz Dugog Sela, piše Jutarnji list.

HROTE je, podsjetimo, još 9. lipnja obavijestio HERA-u, prilikom podnošenja izvješća za svibanj 2023. o prvim uočenim viškovima plina odloženima u sustavu.

Ministarstvo gospodarstvo i održivog razvoja, Upravu za energetiku i HERA-u, Sektor za naftu i plin, obavijestili su ponovno dopisom od 29. lipnja 2023. s podacima o viškovima za mjesec lipanj. Abramović je, podsjetimo, prvi javno u Saboru napokon odgovorio na pitanje tko je najviše kupio viškova plina i otkrio da je to bio PPD Pavla Vujnovca i to 63 posto tog plina.

Abramoviću je istekao mandat, a nije mu produžen bez ikakvog obrazloženja.