STRATEŠKI UZMAK

Vlada odgodila porez na nekretnine, ali priprema nova iznenađenja

15.09.2017 u 19:36

Bionic
Reading

Pod pritiscima javnosti Vlada je u četvrtak i formalno odustala od uvođenja poreza na nekretnine na način koji je osmislio ministar financija Zdravko Marić. Istovremeno, premijer Plenković najavio je da će se ova problematika riješiti kroz Zakon o komunalnom gospodarstvu, što upućuje na to da Vlada ipak nije odustala od prvotne namjere

Objašnjavajući razloge odustajanja od uvođenja spornog poreza, ministar Marić naglasio je da predstavljanje tog poreza građanima 'nije najsjajnije provedeno'. Pritom je odgovornost najvećim dijelom prebacio na gradove i općine koji su, po njegovim riječima, prema građanima djelovali pomalo zbunjujuće.

'Stoga je procijenjeno da ne bismo bili kadri promijeniti percepciju stvorenu da je riječ o novom nametu', zaključio je Marić.

Odustajanje od primjene znači da će se do daljnjeg primjenjivati postojeći nameti na nekretnine - komunalna naknada, spomenička renta i porez na kuće za odmor.

U obrazloženju zakonskih izmjena stoji kako se uvođenje poreza na nekretnine ukida radi omogućavanja da se i nadalje razmatraju te traže najbolja rješenja financiranja jedinica lokalne samouprave te da se i nadalje provode analize ukupnih učinaka prikupljanja prihoda lokalnih jedinica na sve segmente društva.

Premda se iz medijskih izvještaja mogao steći dojam da je Vlada definitivno odustala od uvođenja novog poreza, čini se da je ipak riječ tek o privremenoj odgodi.

Naime premijer Andrej Plenković najavio je da će se problematika poreza na nekretnine riješiti kroz Zakon o komunalnom gospodarstvu. Po njegovim riječima, on će proći prvo izmjene koje su nužne zbog usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a, a potom će uz temeljitu analizu obuhvata načela pravednosti i načela razmjernosti te temeljitu procjenu fiskalnog učinka biti u javnoj raspravi. Ova tema, po premijerovim riječima, bit će stavljena na stol tijekom sljedećih mjeseci.

S obzirom na to da se Zakonom o komunalnom gospodarstvu regulira financiranje komunalnih djelatnosti poput održavanja javnih površina i lokalnih cesta, opskrbe pitkom vodom, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, može se zaključiti da će se zadržati namjenski karakter ovog prihoda.

Međutim, prema neslužbenim najavama, pokušat će se progurati prošireni kriteriji za obračun komunalne naknade koji uključuju stanje i starost nekretnine.  

Ostaje pitanje hoće li se i na koji način pojačano 'oporezivati' stambene nekretnine izvan funkcije i neizgrađena građevinska zemljišta.

  • +13
Građani neće pristati na povećanje nameta na nekretnine Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Davor Huić, predsjednik udruge Lipa, koja je prikupila 140.000 potpisa za peticiju protiv poreza na nekretnine, ne želi prejudicirati buduće poteze Vlade, ali ističe da će uvijek biti protiv povećanja poreznog opterećenja.

'Ako je potrebno nadograditi kriterije za obračun komunalne naknade kako bi ona bila pravednija, nemamo ništa protiv toga', kaže Huić.

Međutim smatra da prihodi od nameta na nekretnine moraju ostati namjenski kako bi se natjeralo gradove i općine da prikupljena sredstva upotrijebe za unapređenje infrastrukture, a ne za neke druge namjene. Također, odlučno se protivi uvođenju obračuna poreza prema vrijednosti, kojim bi se značajno povećalo porezno opterećenje.

Dakle uskoro možemo očekivati novi pokušaj oporezivanja nekretnina, ali nema sumnje da se građani neće lako pomiriti s 'pojačanim zadiranjem u džepove'.