SJEDNICA GSV-a

Vlada koristi svađu među sindikatima

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 22.04.2009 16:14
  • Objavljeno 22.04.2009 u 14:07
Jadranka Kosor

Jadranka Kosor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadic

Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) sa današnje je sjednice uputilo prema sindikatima javnih službi zahtjev da se u roku od osam dana dogovore oko sastavljanja pregovaračkog odbora te da u pisanom obliku GSV-u dostave svoje polazne osnove za daljnji nastavak pregovora s Vladom

U slučaju da se sindikati javnih službi ne uspiju dogovoriti tko će od njih biti u pregovaračkom odboru, to će umjesto njih odlučiti GSV.

'Prema postojećem zakonu mi to možemo učiniti. Vlada je otvorena za daljnji dijalog, ali do danas sindikati javnih službi nisu uspjeli na nama jasan način artikulirati svoje zahtjeve,' rekla je Jadranka Kosor, potpredsjednica GSV-a

Spor oko pregovaračkog odbora sindikata javnih službi vuče se od 2007. godine, kada je Željko Stipić, predsjednik Hrvatskog školskog sindikata Preporod, osporio zakonitost Temeljnog kolektivnog ugovora jer ga je potpisao pregovarački odbor čiji član Preporod nije bio. Riječ je o manjem sindikatu, koji okuplja oko 5.000 članova.

Vlada je sada odlučila iskoristiti svađu unutar sindikalnih redova u svoju korist. Stipić je bio i na današnjem sastanku GSV-a, na kojem je, prema riječima Kosor, rekao da je štrajk zaposlenih u javnim službama besmislen.

Vlada je spremna, istaknula je Kosor, razmisliti o preraspodjeli mase plaća za javne službe. U ovom trenutku iz državnog proračuna za plaće zaposlenih u državnim i javnim službama odlazi 32 milijarde kuna, od čega se, napomenula je Kosor, 1,4 milijarde kuna potroši na njihov prijevoz.

'Ugovor koji smo potpisali s državnim službenicima okvir je unutar kojeg smo spremni nastaviti pregovore s javnim službama. Za drugo se novca nema. Umjesto da svoje članstvo na najavljenom referendumu pitaju jesu li za štrajk ili ne, bilo bi bolje da im postave pitanje prihvaćaju li ono što je Vlada potpisala s državnim službenicima', rekla je Kosor.

Predstavnik poslodavaca Đuro Popijač osvrnuo se na komentare Vilima Ribića da GSV nije kompetentan rješavati spor među sindikatima i Vladom. 'Na svakoj sjednici GSV-a čak osamdeset posto vremena potrošilo se na diskusije koje je nametao Ribić. Umjesto da razgovaramo o tome kako da se gospodarstvo nosi s trenutačnom krizom, mi smo raspravljali o liku i djelu Vilima Ribića', rekao je Popijač.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi