KOZMETIČKE PROMJENE

Vlada ispravlja nelogičnosti Zakona o radu

  • Autor: Z. k.
  • Zadnja izmjena 21.04.2011 13:18
  • Objavljeno 21.04.2011 u 11:37
Hrvatska Vlada

Hrvatska Vlada

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Na današnjoj sjednici Vlade naći će se i prijedlog o izmjenama Zakona o radu, koji sadrži kozmetičke promjene dogovorene između socijalnih partnera. Radi se ustvari o ispravljanju nelogičnosti iz aktualnog ZOR-u vezanih uz reguliranje noćnog rada, preraspodjele radnog vremena, sezonskog rada te godišnjih odmora

Predloženim promjenama ZOR-a bit će olakšano formiranje radnog vremena poslodavcima u djelatnostima gdje postoje potrebe za većim radom vikendima, noću i u vrijeme praznika.

Tako se, između ostaloga, ukida ograničenje noćnog i smjenskog rada vatrogascima, pa će oni ubuduće moći legalno gasiti požare noću bez obveze da se tri sata odmore nakon osam sati rada.

Izuzeci za radno vrijeme koji onemogućuju smjenski rad uvode se i za specifična zanimanja u riječkim i zračnim lukama, tisku, poštanskom prometu, javnom prijevozu, dijelu željeznice.

Mijenjaju se i odredbe o prekovremenom radu pa će ubuduće biti dopušten prekovremeni rad ili manjak od 24 radna sata mjesečno umjesto dosadašnjih 12 sati.

Izmjene Zakona o radu idu u hitnu proceduru, no bitne izmjene koje se odnose na odredbe o valjanosti kolektivnih ugovora socijalni partneri još nisu usuglasili .

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi