IZMJENE POREZNOG ZAKONA

Vlada će znati koliko štedite u bankama izvan Hrvatske

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.05.2013 15:47
  • Objavljeno 24.05.2013 u 15:47
slavko linić

slavko linić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Vlada je s današnje sjednicu Saboru na donošenje uputila izmjene Općeg poreznog zakona koje, u skladu s propisima EU te s Prekršajnim zakonom, predviđaju razmjenu informacija o određenim kategorijama dohotka i kapitala s članicama EU.

Ministar financija Slavko Linić rekao je kako zakonske izmjene omogućuju razmjenu informacija između Hrvatske i ostalih članica Unije te određuju rokove za takvu razmjenu.

Proširuje se i definira pravo korištenja dobivenih informacija i dokumenata, te mogućnost da se pod određenim uvjetima informacije proslijede i državama nečlanicama EU.

Spomenute izmjene trebale bi stupiti na snagu s danom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, a od 1. siječnja 2015. godine stupile bi na snagu i odredbe koje se odnose na obvezu automatske razmjene informacija s državama članicama.

Tom razmjenom će se prosljeđivati informacije o određenim kategorijama dohotka i kapitala, koje se odnose na rezidente drugih država članica.

Linić je kao važnu zakonsku promjenu označio i usvajanje jedinstvene ovršne isprave koja postoji u EU te obveznih standardnih obrazaca za pojedine mjere pružanja pomoći.

Vezano uz usklađenje s Prekršajnim zakonom, Vlada je u izmjenama Općeg poreznog zakona napravila selekciju prekršaja prema težini te njihovo grupiranje u određene kategorije prema težini prekršaja. Pritom su porezni prekršaji grupirani kao lakši, teži i najteži, a za svaku grupu prekršaja određene su posebne novčane kazne.

Vlada je Saboru uputila i prijedlog izmjena Zakona o javnoj nabavi kojima se skraćuju postupci i uklanjaju neke administrativne barijere. Po ocjeni ministra Linića, to je važno zbog učinkovitijeg korištenja sredstava iz fondova EU.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!