21. Dan polja duhana

Više od trećine hrvatskih proizvođača duhana želi povećati proizvodnju

21.09.2021 u 13:00

Bionic
Reading

U organizaciji Hrvatskih duhana d.d., najvećeg domaćeg otkupljivača duhana na području Podravine i Slavonije već više od 60 godina, održan je tradicionalni 21. „Dan polja duhana“, kojeg su uz okupljene proizvođače duhana uveličali i ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa svojim suradnicima, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Svi su istaknuli kako je proizvodnja duhana zbog visoke dohodovnosti te kulture važna za Virovitičko-podravsku županiju, ali i za čitavu domaću poljoprivredu. Ukupna godišnja vrijednost otkupa duhana iznosi oko 90 milijuna kuna, a duhan je jedna od rijetkih poljoprivrednih kultura u kojoj Hrvatska ostvaruje visoku konkurentnost pa onda i zamjetnu proizvodnju na razini Europske unije, s obzirom da se u Hrvatskoj proizvede 5 posto ukupne proizvodnje duhana u EU.

„Hrvatski duhani ponosni su partner više od 300 proizvođača s područja Podravine i Slavonije. Iza nas je jedna zahtjevna proizvodna godina, ali zahvaljujući zajedničkim naporima i poštivanjem najboljih agrotehničkih mjera, uspjeli smo i ove godine ostvariti dobre rezultate i solidne prinose. Uvjereni smo da je proizvodnja duhana jedna od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj i vidimo potencijal za rast proizvodnje, što aktivno i potičemo. Već niz godina kontinuirano povećavamo otkupne cijene, a nastavljamo i sa značajnim investicijama u tehnologiju i održivost ukupne proizvodnje. Pokrenuli smo jedan od prvih programa održivosti u poljoprivredi u Hrvatskoj koji smo sada dodatno ojačali na razini BAT grupe pa dodatno jačamo fokus i ulaganja u zaštitu okoliša, zdravlja i sigurnosti unutar cjelokupnog lanca opskrbe“, naglasio je Imad Ud-din Muhammad, direktor Hrvatskih duhana d.d.

Na 21. Danu polja istaknuto je kako su Hrvatski duhani i ove godine povećali otkupnu cijenu za kilogram duhana svijetla Virdžinija i to za prve tri otkupne klase, čime je u posljednje tri godine cijena u 3. klasi u kojoj se otkupi najveći volumen berbe povećana čak 11 posto.

Anketa pokazala dobru suradnju i želju za nova ulaganja

U sklopu programa predstavljeni su i rezultati ankete o stanju u proizvodnji i zadovoljstvu proizvođača duhana u sustavu Hrvatskih duhana koju je preko ljeta provelo Veleučilište u Virovitici. Anketa je pokazala kako je više od 80 posto proizvođača zadovoljno suradnjom s Hrvatskim duhanima, njih preko 75 posto je jako zadovoljno podrškom koju pruža agronomska služba kompanije, a gotovo 60 posto ih je jako zadovoljno uvjetima financiranja proizvodnje. Anketa je pokazala i visoku sklonost proizvođača novim investicijama i povećanju proizvodnje. Tako je gotovo svaki treći ispitanik (gotovo 30 posto) nabavio mehanički berač koji značajno smanjuje potrebu angažiranja radne snage u polju, dok njih 22 posto planira dodatno investirati u mehaničke berače. Nove investicije u mehaničke berače unazad 3 godine, a koje su pokrenuli u Hrvatskim duhanima, omogućile su da ove godine više od 1.250 hektara, odnosno 45 posto površina pod duhanom bude obrano mehanički. Što se tiče daljnjih planova, čak 68,1 posto proizvođača vidi svoju budućnost u proizvodnji duhana, a svaki treći, njih 36,07 posto, planira povećati površine pod duhanom u razdoblju od jedne do tri godine.

Dodijeljene nagrade Duhanac

U sklopu svečanosti obilježavanja Dana polja, proizvođačima je tradicionalno dodijeljena i nagrada Duhanac, koja je za najveći proizvedeni volumen pripala Mihaelu Čolaku, za najveći ostvareni prinos Bernardu Štrbaku, a za najbolju proizvedenu kvalitetu duhana Nikoli Obradoviću. Uz već postojeće kategorije, ove su godine uvedene nove nagrade Duhanac, i to za tehnološki najinovativnijeg proizvođača te ekološki osviještenog proizvođača duhana, koja su pripala Mirku Čavriću, odnosno Nikolini Pančić.

Hrvatska jedinstvena zemlja unutar BAT-ovog sustava

Hrvatski duhani, kao prerađivač duhana, važna su karika u jedinstvenom proizvodnom lancu lista duhana i duhanskih proizvoda koji je jedinstven za grupaciju BAT u čitavoj Europi. Proces tog lanca „od sjemena do dima“ uspio se održati usprkos svim fazama razvoja kroz zadnja desetljeća i iz godine u godinu podiže razinu organizacije i kvalitetu duhana.

Bitno je napomenuti kako osim Hrvatskih duhana d.d. kao jedinog društvo za preradu lista duhana unutar BAT grupe u Europi, BAT čini velike pomake i dodatnim investicijama u Kanfanar, kroz nova ulaganja u proizvodne linije za proizvodnju grijanih duhanskih proizvoda, kao i ulaganja u logistički HUB u Rijeci, iz kojeg će se distribuirati proizvodi nove generacije u sve zemlje EU. Na taj način Hrvatska postaje jedinstvena zemlja unutar BAT-ovog sustava, koja ima snažnu proizvodnju tradicionalnih proizvoda, a istovremeno čini snažno uporište globalne transformacije BAT grupe prema novim kategorijama proizvoda čime BAT ispunjava korporativnu strategiju izgradnje boljeg sutra “A Better Tomorow“.