NEBO NAD EUROPOM

Više od 35 % putnika letjelo je s niskotarifašima

  • Autor: M. S.
  • Zadnja izmjena 16.03.2010 18:37
  • Objavljeno 16.03.2010 u 18:19
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Dubrovniku traje treća konferencija Udruge malih i srednjih zračnih luka u Europi (SMAG)na kojoj se okupilo oko 150 direktora europskih zračnih luka. SMAG je udruženje 430 europskih zračnih luka koje godišnje broje do pet milijuna putnika

Na dubrovačkoj konferenciji raspravlja se o globalnoj krizi odnosno njenom odrazu na avioindustriju i zračni promet, načinima oporavka industrijskih aerodroma u Europi, o primjeni europskih propisa o zaštiti okoliša te planiranju razvoja zračnih luka.

Direktor Zračne luke Pleso, ujedno i potpredsjednik SMAG-a Tonči Peović, istaknuo je da se globalna kriza najviše odrazila na tradicionalne avioprijevoznike koji su dominirali europskim nebom, no u isto vrijeme nije bitno utjecala na niskotarifne prijevoznike koji su postigli neočekivane rezultate. Tako je prošle godine preko 35 posto putnika na europskom nebu letjelo po niskotarifnom režimu.

Kriza se dobrano obrušila na avioindustriju, ističe Peović, stoga je onaj tko se nije prilagodio, odnosno spor je u prilagodbi novim trendovima u poslovanju, na kraju ispao najveći gubitaš. Peović, koji bi od iduće godine trebao preuzeti predsjedništvo SMAG-a, rekao je da će udruga promijeniti ime u Regional airport forum jer namjera je, ističe, što bolja povezanost s tijelima europskih regija preko kojih će se isticati značaj aerodromske infrastrukture u povezivanju Europe.

Što se tiče standarda hrvatskih zračnih luka, one visoko kotiraju u europskom zrakoplovstvu, kaže Peović, te dodaje da je Hrvatska jedina zemlja, uz Singapur, kojoj je europska zajednica priznala jednake zračne standarde koji vrijede u EU-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi