dobro za kupce

Visa i Mastercard predlažu 40 posto niže naknade za plaćanje u EU, ali ima jedna kvaka

04.12.2018 u 17:21

Bionic
Reading

Visa i Mastercard predložili su 40 posto niže naknade na području Europske unije za plaćanja kreditnim i debitnim karticama izdanim izvan Unije kako bi ishodili obustavu istrage Komisije o kršenju ravnopravnog tržišnog natjecanja. U Europskoj komisiji smatraju da naknade koje kartične tvrtke naplaćuju trgovcima za prihvaćenje kartičnih plaćanja u konačnici znače više cijene za krajnje potrošače.

Stoga Bruxelles već dulje od deset godina nastoji potaknuti kartične tvrtke da ih snize. Visa i Mastercard predložili su naknadu od 0,2 posto na plaćanja debitnim karticama, odnosno od 0,3 posto na plaćanja kreditnim karticama, objavila je u utorak Europska komisija.

Tim bi se promjenama naknade za plaćanja karticama izdanim izvan EU-a izjednačile s onima za plaćanja karticama izdanim u Uniji, tumači Reuters. Za plaćanja putem interneta naknada za plaćanja debitnim karticama iznosila bi 1,15 posto, odnosno 1,50 posto za plaćanja kreditnim karticama.

Slučaj se najviše tiče inozemnih turista koji koriste kartice prilikom posjeta EU, napominje Reuters. Nove naknade primjenjivale bi se u razdoblju od pet i pol godina.

Komisija će prije donošenja odluke tražiti mišljenje od maloprodajnih kompanija i udruženja za zaštitu potrošača, koji ga moraju dostaviti u roku od mjesec dana. Alternativa je zahtjev za značajnijim smanjenjem naknada.

U Mastercardu ujedno napominju da zbog značajne kazne u odvojenoj istrazi Europske komisije o kršenju ravnopravne tržišne utakmice očekuju u četvrtom tromjesečju trošak od 650 milijuna dolara.

  • +5
Plaćanje karticom Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Komisija je prije tri godine optužila kompaniju da je uvela propise koji bankama u jednoj zemlji EU-a ne dopuštaju da maloprodajnim tvrtkama u drugim zemljama EU-a nude niže naknade.

"Taj predmet još nije završen i ne možemo ga komentirati", odgovorio je na upit za komentarom glasnogovornik EK Ricardo Cardoso.