Michael Faulend

Viceguverner HNB-a: Kamante nakon uvođenja eura neće biti veće, građani mogu mirno spavati

23.11.2022 u 20:05

Bionic
Reading

Viceguverner Hrvatske narodne banke Michael Faulend rekao je da nakon uvođenja eura kamatna stopa sigurno neće biti veća te da su se vodili pravilom zaštite potrošača kako bi klijenti mogli mirno spavati

Viceguverner Hrvatske narodne banke Michael Faulend gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a gdje se osvrnuo na uvođenje eura u Hrvatsku te problem kamatnih stopa na kredite građana.

'Najčešća pitanja koja dobivamo su gdje će se kuna moći konvertirati, što će biti s depozitima i kreditima. To vidimo i iz izložbe koja obilazi Hrvatsku "Euro na kotačima", ljudi su zadovoljni jer mogu prikupiti sve informacije i tako se unosi mir u sve nas', rekao je Faulend.

Što će biti s kreditima?

'Kunski krediti će se konvertirati na eurske iznose po tečaju 7,5345. Nema dodatnih troškova za klijente, niti oni moraju posebno zbog toga ići u banke. Fiksne kamatne stope ostaju fiksne, promjenjive ostaju promjenjive. Jedino ako su parametri vezani za nacionalni referentni koji je bio kunski, postat će eurski', rekao je. 'Za klijente je bitno da kamatna stopa sigurno neće biti veća nakon uvođenja eura. Vodili smo se pravilom zaštite potrošača kako bi klijenti mogli mirno spavati u cijelom tom razdoblju', naglasio je Faulend.